A A A K K K
для людей із порушенням зору
Святовасилівська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області застерігає:

Дата: 03.07.2023 08:45
Кількість переглядів: 94

Україні з’явилась небезпечна пошесть з отруйними грибами: відео в «TikTok», для галюцинацій та «лікування»

 

              В Україні розпочався масовий тренд на вживання мухоморів. Люди свідомо їдять їх з метою «лікування», розслаблення та отримання галюциногенного ефекту. Такими відео рясніють соцмережі. Отруйні гриби,  деякі народні цілителі наділяють цілющими властивостями, а деякі кмітливці вирішили зробити бізнес на отруйних грибах. Шапки червоних мухоморів висушують та продають за чималі кошти. Таке самолікування може привести до фатальних наслідків. Є такі відчайдухи, які їдять сирі мухомори, знімая це на відео, але  це продуманий трюк, який не можна повторювати. 

            Фахівці  Держпродспоживслужби  зазначають, останнім часом в соцмережах поширюється інформація щодо продажу дикорослих отруйних грибів, у тому числі мухоморів, у вигляді екстракту, порошку, капсул для вживання з «лікувальною» метою. Втім, такелікуванняможе стати справжньою загрозою для життя.

            У грибний сезон через отруєння грибами гинуть або потрапляють до медичних закладів сотні людей. Лікарі кажуть — це закономірне явище, однак  вони шоковані отруєннями саме мухоморами. Минулого тижня отруєння мухоморами зафіксували у 11-річного хлопчика в м. Дніпро  який , зі слів матері , замовив отруйні гриби через мережу інтернет, самостійно приготував порошок та вживав. Дитина опинилася у реанімаційному відділенні місцевої лікарні. На теперішній час стан хворого тяжкий, лікарі борються за його життя. І це не перший випадок  отруєння сушеними мухоморами. На початку року 51-річна мешканка Новомосковська також придбала  сушені мухомори для лікування онкохвороби,  і як результат опинилася в лікарні з отруєнням.         

          Історично, традиція вживання червоних мухоморів добре відома у народів північно-східного та західного Сибіру; шамани вживали відвари грибів  для «входження» в потойбічні світи, щоб був так званий «ефект розширення свідомості». На наших землях за давніх часів мухомор використовували тільки для знищення мух, клопів та інших комах. Звідси і пішла назва «мухомор». Це просто казуїстика якась, коли у ХХІ столітті люди вдаються до альтернативних методів лікування серйозних захворювань. Люди свідомо вживають мухомори з метою лікування прислухаючись до порад «інтернет-лікарів».

            Застерігаємо: отруйні речовини, що містяться в мухоморі — мускарин, мікоатропін вражають печінку, нирки, центральну нервову систему, викликаючи ряд серйозних симптомів, а у важких випадках незворотні процеси в організміГриб червоний мухомор є нейротропним грибом, який має віддалену дію. Тобто, навіть якщо людині після вживання мухомора стало краще, за певний час отрута з гриба – мускарин - може вразити печінку, нирки, нервову систему і з часом ця отрута може з новою силою себе проявити.

Летальні наслідки трапляються у 2–3 % випадків, настають через 6–12 годин після вживання грибів. Деякі види мухомора призводять до отруєння, симптоми якого проявляються надто пізно, коли людині вже майже неможливо допомогти

              Лікування від отруєння грибам попри державне фінансування обходиться в десятки тисяч гривень а це, гроші платників податків, наші з вами гроші, які можна було б використати ефективніше, на лікування захворювань, які не пов’язані з діями людей. Тому не варто ризикувати власним здоров’ям і життям.

              Шановні батьки! Слідкуйте  за тим, що Ваші діти замовляють через мережу інтернет! Не користуйтеся порадами «інтернет – цілителів», не замовляйте та не вживайте  отруйні гриби! Бережіть себе, будьте здорові!

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь