A A A K K K
для людей із порушенням зору
Святовасилівська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Дніпровське районне ГУ Дерспоживслужби

Дата: 24.03.2023 09:37
Кількість переглядів: 69

Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє

Як правильно зберігати питну воду/Фото: Unsplash Як правильно зберігати питну воду, щоб вона довше не псувалася.

В умовах блекауту українці залишаються не лише без світла, а й без води. У такому разі рекомендується зробити запас води, проте згодом вона псується і стає небезпечною для організму. Розповідаємо, як правильно зберігати питну воду у домашніх умовах.

         У нинішніх непростих умовах, коли можливі перебої з харчуванням та водою, важливо робити запаси. При цьому вода має не менше, а набагато більше значення для людини, ніж їжа. Без перебільшення вода є найголовнішим продуктом серед усіх стратегічних запасів. Якісна вода — це найчистіший і найбезпечніший продукт з усіх, що потрапляє в організм людини. Людина може прожити понад 3 тижні без їжі, проте відсутність води дається взнаки набагато раніше. На відміну від їжі, максимальний час, який людина може прожити без води — близько 7 днів, проте цей показник — це щедра оцінка. Насправді, в середньому людина здатна прожити без води 3-4 дні. Також багато залежить від оточуючих людини факторів, наприклад, клімат або температура повітря. За середньої зовнішньої температури повітря людина проживе близько 100 годин без води. У більш прохолодних умовах, життя без води може бути довшим. Під час високої температури повітря або при схильності до жарких променів сонця, тривалість життя без води максимально скорочується.

               Безперервне надходження води в організм є однією з основних умов підтримки його життєдіяльності. Загальноприйнятою нормою щодо споживання води є не менше 8 склянок на день, що відповідає 2 літрам. Крім вживання води для пиття, необхідно врахувати, що вона потрібна також для приготування їжі, оскільки більшість запасів складається з продуктів, які необхідно готувати. За приблизними підрахунками, на одну особу у день необхідно 3-3,5 л води. Таким чином, виходить, що на сім'ю з 4 осіб на місяць необхідно 360 л води для питних потреб та приготування їжі.

              Чиста питна вода – зараз один із найважливіших ресурсів для кожного українця. А тому важливо зробити деякий запас цієї цілющої вологи, а потім періодично її оновлювати. Тривале зберігання води має свої нюанси, тому що навіть у водопровідній воді живуть мікрорганізми, а отже там є чому псуватися. І за неналежних умов вода може набути неприємного запаху, помутніти, зацвісти.

Правила зберігання питної води

            Вода, яку ви планується довго зберігати, не повинна бути хлорованою або мати у своєму складі якісь домішки. Оскільки у більшості будинків вода береться з крана, її слід підготувати, перш ніж ставити на довгий час. Наберіть воду з водопроводу у незакриту емальовану або скляну тару та залиште на ніч – за цей час із неї вивітриться хлор. Бажано наливати воду до країв, щоб між кромкою та кришкою не залишалося повітряного простору.

Після цього ємність із водою можна накрити кришкою та відправити на довге збереження у темне та прохолодне місце. Для збереження властивостей питної води її рекомендується зберігати при температурі не вище 25 градусів, але не на прямих сонячних променях. Кип’ячену воду зберігають в емальованому посуді у накритому вигляді. Одним із найголовніших моментів у стратегічному запасі води є тара, тобто безпосередньо сам резервуар для зберігання.

                                                                                               

У якій тарі можна зберігати воду

           Оптимальний варіант для тривалого зберігання води – це скляна ємність. Якщо її герметично закрити, вода зможе простояти в ній тривалий час і залишитися незіпсованою. Однак складно зробити великий запас води у скляних банках, тому цей варіант не найпрактичніший. 

          Керамічна або глиняна ємність, металева бочка або каністра також підходять для зберігання води. Бажано, щоб така тара мала із внутрішнього боку емальоване покриття – воно не окислюється під час взаємодії з водою.

           А ось пластикові пляшки, незважаючи на їхню зручність, можна використовувати з обережністю лише для нетривалого зберігання води, не більше шести місяців. Невелику кількість води (до 50 літрів) можна зберігати в спеціальній пластиковій тарі з кришками, які закриваються. А якщо потрібно зберігати велику кількість води, то запасну тару краще використовувати з харчової пластмаси або спеціально обробленого металу. Найбільш небезпечні ємності з меламіну: хоча вони естетичні і міцні, але при контакті з водою вони виділяють шкідливі речовини. Якщо ви купуєте і зберігаєте воду в пластиковій пляшці, звертайте увагу на її склад. Найбільш безпечною тарою є пляшки з поліетилену (ПЕ) і поліетилентерефталату (ПЕТ). А ось вміст бісфенолу А (БФА) і полівінілхлориду (ПВХ) загрожує виділенням токсинів через 5-7 днів. І повторне використання таких ємностей заборонено. Неякісний пластик може виділяти небезпечні для здоров’я токсичні речовини.

       Зверніть увагу! Не слід забувати про те, що в будь-яку із перелічених вище тар протипоказано наливати воду, в якій є активний хлор. Тобто, якщо в ці ємності набрали воду з крана, то через кілька місяців зберігання вода перейде в технічний розряд, тому що хлор вступить у реакцію з пластиком.   

       До речі, спалахи інфекційних захворювань, які переносяться водою,  можуть бути дуже серйозними, і не тільки для людей зі слабкою імунною системою. Інфекційні захворювання вик­ли­ка­ють­ся різ­ни­ми ви­да­ми збуд­ни­ків: ві­ру­са­ми, бак­те­рі­ями, простішими, гельмінтами. Збуд­ни­ки про­ни­ка­ють че­рез рот і ак­тивно роз­мно­жу­ють­ся в шлун­ко­во-киш­ко­во­му трак­ті людини. Ви­ді­ля­ючись з ки­шківника хво­ро­го, збуд­ни­ки пот­рапля­ють у зов­нішнє се­ре­до­ви­ще: ґрунт, во­ду, їжу, на пред­ме­ти до­машнього ужит­ку.

       У разі дії кисню, підвищеної температури і сонячного світла на воду, що зберігається – бактерії розмножуються швидше, а хімічні реакції відбуваються активніше. Адже вода є універсальним розчинником і вступає в реакцію з будь-якою поверхнею, в тому числі і з пластиком.  

      Щоб по­пе­ре­ди­ти за­ра­жен­ня інфекційними захворюваннями, не­об­хідно для пиття використовувати тільки кип’ячену воду та дотримуватися рекомендацій щодо збереження води.

 

       Пам’ятай­те! Дот­ри­ман­ня еле­мен­тарних пра­вил вбе­ре­же ва­ше здо­ров’я!

 

Дніпровське районне  управління

                                                                                           ГУ Держпродспоживслужби

                                                                                           в Дніпропетровській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь