Святовасилівська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

ТЕПЛОВИЙ УДАР

Дата: 28.07.2021 14:10
Кількість переглядів: 716

Фото без опису

Перегрівання організму, ускладнення, профілактика та надання першої домедичної допомоги Після тривалих дощів та про-холодної погоди настала спека. Хтось ніжиться на сонечку, а для когось духота є небезпечною. У такі жаркі дні у людей від-бувається загострення хронічних хвороб та навіть сонячні удари. При дії високих температур зовнішнього середовища у пос-траждалих можуть виникнути: теплові судоми, теплове перевтомлення, сонячний та тепловий удар. При перегріванні слід розріз-няти такі ознаки: ? теплові судоми – болісні скорочення м’язів (найчас-тіше в області гомілок або м’язів передньої черевної стінки); Послідовність дій при наданні першої домедичної допомоги постраждалим: - перемістити постраждалого в прохолодне місце; - дати постраждалому випити прохолодної води; - при можливості обережно промасажувати м’язи на місці судом; - викликати екстрену медичну допомогу (дзвоніть 103), якщо: судоми не зникають довше 1 години, людина має проблеми з серцем, дотримується дієти із низьким вмістом солі. ? теплове перевтомлення – нормальна або підвищена температура тіла, прохолодна, волога, бліда або почервоніла шкіра, головний біль, нудота, запаморочення або слабкість; Послідовність дій при наданні першої домедичної допомоги постраждалим: - перемістити постраждалого в прохолодне місце; - дати постраждалому випити прохолодної води; - розстебнути одяг постраж-далого; - розмістити вологі, прохолодні компреси в області великих судин (бокова поверхня шиї, пахвові ділянки) та на лобі; - з метою загального охо-лодження можна використати вентилятори, обтирання по-страждалого прохолодними компресами. Не слід охолод-жувати постраждалого повністю, зануривши його у воду; - забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади (швидкої) медичної допомоги; - при погіршенні стану пос-траждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допо-моги повторно зателефонувати дис-петчеру екстреної медичної допо-моги.
3) сонячний та тепловий удар
м Сонячним ударом називають гострий хворобливий стан, що виникає через перегрів прямими променями сонця голови. В результаті розширюються крово-носні судини мозку, до голови йде сильний приплив крові, яка може «застоюватися» там. У деяких ви-падках в мозку виникають навіть розриви дрібних кровоносних судин, що загрожує порушеннями периферичної та центральної нер-вових систем людського організму. Сонячний удар - це особлива форма удару теплового. Сонячний удар говорить про те, що тіло придбало більше тепла, ніж міг би керувати організм, належним чи-ном охолоджувати органи і тіло. В результаті порушується потови-ділення, кровообіг, вільні ради-Що таке сонячний удар? кали накопичуються в тканинах. Наслідки такого удару здатні бути вельми серйозними, і навіть загрожувати зупинкою серця і смертю потерпілого.
Причини сонячного удару
Основні причини сонячного удару - сонячні промені, нещадно пекучі непокриту голову, а також оголене тіло. Сприяють сонячного удару: духота, безвітряна погода, розпи-вання спиртного, переїдання. Ка-тегорично не можна засипати, коли ви загораєте, якщо боїтеся заснути на сонці – попросіть поруч відпочиваючих людей розбудити вас. Ризик заробити сонячний удар зростає, якщо є такі умови: - прямий вплив сонця на непокриту голову; - підвищена погодна вологість; - наявність деяких проблем зі здо-ров'ям, зокрема: гіпертонічної хво-роби, вегетосудинної дистонії, ен-докринних розладів, пороку серця, ожиріння; - вікові ризики: діти до 1 року, особливо новонароджені, і літні люди. Сонячний удар у дітей і людей похилого віку найбільш імовірним є й загрозливо, адже у малюків ще не досить досконала природна терморегуляція організ-му, а у літніх людей - вона вже слабо функціонує; - надмірна вага тіла, ожиріння; - алкогольна інтоксикація; - куріння; - стрес, нервове напруження.
Інформаційний бюлетень
MEDINFO
Ознаки сонячного та теплового удару Загальні ознаки сонячного удару - це запаморочення, жахливий головний біль, почервоніла особа. Потім темніє в очах, з'являється нудота, іноді навіть блювота. Можуть виникнути такі ознаки сонячного удару, як розлади зору і кровотечі з носа. Якщо не надана перша допомога при сонячному ударі, потерпілий втрачає свідомість, пульс частішає, з'являється задишка, порушується діяльність серця. У важких випадках сонячний удар переходить в стан коми. Нерідко сонячний удар супроводжується опіками шкіри : почервоніння, опікові пухирі і інші ознаки. Симптоми сонячного удару, так само як і теплового, посилюються, якщо підвищена вологість довкілля. Ознаки сонячного удару легкої міри - це: ? головний біль; ? нудота; ? загальна слабкість; ? почастішання дихання і пульсу; ? розширення зіниць. Необхідні заходи: винести/вийти із зони перегрівання, надати допомогу.
Симптоми сонячного удару середньої міри - це: ? сильні головні болі з нудотою і блювотою; ? різка адинамія; ? стан оглушення; ? хистка хода; ? невпевненість рухів; ? часом стани непритомності; ? почастішання дихання і пульсу; ? кровотеча з носа; ? температура тіла 38-40 °C.
Сонячний удар, симптоми важкого стану : Важка форма розвивається несподівано. Шкіра обличчя гіперемійована, пізніше блідоціанотична. Можливі: зміни свідомості від сплутаної свідомості до коми, тонічні і клонічні судоми, марення, галюцинації, мимовільне виділення калу і сечі, підвищення температури до 41-42 °C, можлива раптова смерть. Тепловий удар: це гострий хворобливий стан, що виникає при перегріванні тіла. Як результат, посилення процесів теплоутворення при одночасному зменшенні або утрудненні в організмі тепловіддачі, що порушує його життєві функції. Сприяє перегріванню тіла все, що, так або інакше може порушити виділення поту і утруднити його випар: вологість і висока температура повітря, перевтома, активна фізична робота в синтетичному, шкіряному або прогумованому одязі, обезводнення організму, тривалі походи, прогулянки в жарку погоду, щедра їжа. Тепловий удар отримати набагато легше, ніж сонячний: для нього сонце не є обов'язковою умовою, досить просто посилено попрацювати в надмірно теплому одязі, що не пропускає повітря, або провести декілька годин в задушливому приміщенні, з поганою вентиляцією.
Ознаки теплового удару: сонливість, головний біль, загальна слабкість, запаморочення. Якщо не запобігти подальшому перегріванню, особа червоніє, підвищується температура тіла, аж до 40ºЗ, частенько диспепсичні розлади - блювота, пронос. Якщо і далі не усунути причини перегрівання, у потерпілого починається марення, галюцинації, потім хворий втрачає свідомість, особа блідне, шкіра холодна і часом синюшна, потовиділення підвищується, порушується сердечна діяльність, пульс слабкий, але частий. Перебуваючи в такому стані, хворий може просто загинути, йому терміново потрібна медична допомога.
Інформаційний бюлетень
MEDINFO
Перша допомога при сонячному ударі і тепловому в обох випадках однакова. При появі перших симптомів необхідно швидко відреагувати наданням першою допомогою потерпілому. Не варто забувати при цьому, що це долікарська допомога, і бригаду "швидкої" краще викликати відразу ж, оскільки людині зазвичай складно зорієнтуватися і правильно оцінити ступінь тяжкості стану потерпілого, особливо, якщо сонячний удар у дітей або літніх людей. Загальні правила першої допомоги: Виключити вплив чинників перегрівання - негайно винести потерпілого на свіже повітря, обов'язково в тінь, або помістити його в прохолодному, добре вентильованому приміщенні, укласти з підведеною головою, розстебнути комір, а краще взагалі до пояса роздягнути. Покласти на голову холодний компрес, обприскувати тіло холодною водою. Дати рясно попити прохолодної води. Добре допоможе звичайна настоянка валеріани : на третю частину склянки води 20 крапель.
Перша допомога при сонячному або тепловому ударі
Інформаційний бюлетень
MEDINFO
www. centerdp.statinfo.com.ua
rphc_dp@statinfo.com.ua
1. Менше кави – більше води Кава, алкоголь, солодкі напої – не найкращий вибір у спеку, а великі дози можуть призвести до зневод-нення. Натомість пийте воду упродовж дня. Не орієнтуйтесь на норми – пийте, скільки хочеться. І нагадуйте про пиття вашій дитині, адже діти погано розрізняють сигнали тіла про спрагу і більше ризикують наразитися на зневоднення. 2. Замість гарячої солянки – овочевий салат Гаряча і жирна їжа – це додаткове теплове навантаження, яке вам точно не потрібне у спеку. Перейдіть на більш легкий раціон – холодний борщ чи окрошку, овочеві салати тощо. Крім усього, ви рідше включатимете плиту і в домі буде прохолодніше. 3. Виключіть вентилятор і прийміть душ Електричні вентилятори не допоможуть при температурі 30+. Більш надійний спосіб – прохо-лодний душ або ванна. Якщо у вас є кондиціонер – звісно, використовуйте його.
У МОЗ рекомендують: 4. Перенесіть прогулянки і тренування на ранок або вечір Найбільш небезпечний час – з 10:00 до 16:00. Намагайтеся залишатись у приміщенні. Якщо тренуєтесь за високої температури – уважно стежте за своїм станом. Швидке серцебиття разом з відчуттям нестачі повітря, запамороченням – сигнал, що тренування треба негайно припи-нити. 5. На вулиці: ? Тримайтесь у тіні. Це найпрос-тіший спосіб попередити сонячні опіки. Будьте обережні біля по-верхонь, які відображають сонячні промені та/або швидко нагрі-ваються, наприклад, піску чи води. Засмага – ознака того, що шкіра постраждала від ультрафіолетового випромінювання. ? Одягайте легкий світлий одяг, головний убір та сонцезахисні окуляри. ? Для захисту від прямих сонячних променів використовуйте парео, повітряні шарфи, накидки, пара-сольки з легких тканин. ? Одяг з щільно тканих матеріалів захищає найкраще (наприклад, котон, легкі бавовняні тканини). Окуляри мають бути передусім зручними, практичними і насправді захищати очі. ? Використовуйте сонцезахисний засіб. За 20-30 хвилин до прогулянки нанесіть на відкриті ділянки шкіри дорослого та дитини сон-цезахисний крем з фактором захисту не менше 25-30 одиниць. Не забувайте наносити крем повторно - кожні 2 години перебування на вулиці і, додатково, після купання. 6. Дбайте про тих, хто поруч
Варто пам’ятати, що сонячному і тепловому удару особливо піддаються діти. Не можно залишати їх на сонці без догляду дорослих. З малюками краще гуляти у затінку і час від часу зволожувати їх тіло хустинкою.
Ні за яких обставин не залишайте також дітей чи домашніх тварин в автомобілі. Навіть, якщо виходите на хвилинку.
Інформаційний бюлетень
MEDINFO

https://centerdp.statinfo.com.ua/wp-content/uploads/2021/06/teplovuy_udar.pdf


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь