A A A K K K
для людей із порушенням зору
Святовасилівська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Електронні паспорти законодавчо визнані на рівні із звичайними паспортами

Дата: 23.06.2021 14:40
Кількість переглядів: 208

Верховна Рада України 30 березня 2021 р. голосами понад 300 народних депутатів України ухвалила  в цілому законопроєкт № 4355 «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний Державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо використання електронних документів.

Міністерство цифрової трансформації зазначає, що цифровими паспортами вже користуються у Польщі, Південній Кореї, Естонії, подібні проєкти впроваджуються у Великобританії, США, Фінляндії, але наша країна першою на рівні закону визнала Е-паспорти аналогами паперових і пластикових документів з однаковим юридичним статусом.

Передбачається, що Закон набуде чинності з 23 серпня 2021 р., але вже зараз відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проєкту застосування паспорта громадянина України у формі картки в електронному вигляді та паспорта громадянина України для виїзду за кордон в електронному вигляді» цифрові паспорти користувачів застосунку «Дія» можуть використовуватися у життєвих ситуаціях. Це стосується отримання публічних послуг, медичного обслуговування, у банках для підтвердження особи та здійснення касових операцій, подорожування територією України літаком чи потягом, заселення в готелі тощо.

Виключення становлять випадки перетинання державного кордону, а також виїзд/в’їзд на тимчасово окуповану територію України.

Українці на свій розсуд обирають для себе яким паспортом користуватися, але цифровий паспорт є більш безпечним інструментом, його дійсність можна перевірити через QR-код, він завжди у громадянина з собою у смартфоні, що усуває побоювання втрати паперового або пластикового аналога, надає можливість скористатися цифровим документом у будь-який зручний момент.

Цифрові паспорти доступні тільки громадянам України, які мають ІD-картку або закордонний біометричний паспорт. Центри «Паспортний сервіс» забезпечують комфортне обслуговування суб`єктів звернення і надання високоякісних сервісних послуг щодо оформлення та видачі таких біометричних документів з подальшим, за бажанням клієнта, їх використання в якості цифрових паспортів через мобільний застосунок «Дія».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь