A A A K K K
для людей із порушенням зору
Святовасилівська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Проєкт статуту централізованої публічної бібліртеки з філіями

Дата: 16.04.2021 09:37
Кількість переглядів: 212

ПРОЄКТ

ЗАТВЕРДЖЕНО:

рішення сільської ради

від     квітня 2021 року №

 

Сільський голова______Ніна ГАЛАН

 

 

 

 

 

 

 

Статут

 Комунального закладу

« Центральна публічна бібліотека 

 Святовасилівської сільської ради

Дніпровського району Дніпропетровської області»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с. Святовасилівка

2021

2

І. Загальні положення

1.1. Комунальний заклад «Центральна публічна бібліотека Святовасилівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області» (далі Бібліотека) є самостійним закладом, що діє з урахуванням соціально-економічних, національних, культурно-освітніх і виробничих потреб Святовасилівської сільської ради та відповідно до законодавства і державних соціальних нормативів, з метою реалізації прав громадян на бібліотечне обслуговування, загальної доступності до інформації та культурних цінностей, зосереджених в бібліотеках і перебуває у комунальній власності територіальної громади.

1.2. До зони обслуговування центральної публічної бібліотеки входять усі населені пункти Святовасилівської об’єднаної територіальної громади.

1.3. Засновник центральної публічної бібліотеки – Святовасилівська сільська рада.

1.4. Бібліотека утворюється, реорганізується та ліквідується Святовасилівською сільською радою і належить до сфери її управління.

1.5. Цей Статут визначає основні засади діяльності центральної публічної бібліотеки Святовасилівської сільської ради.

1.6. Центральна публічна бібліотека є неприбутковою установою та відповідає таким вимогам:

- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність центральної публічної бібліотеки.

1.7. Центральна публічна бібліотека є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в органах Казначейства, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, власні бланки.

 

ІІ. Структура та фінансування

 

2.1. Структура центральної публічної бібліотеки включає сектор комплектування та каталогізування бібліотечного фонду бібліотеки, методико-бібліографічний сектор, а також сільські бібліотеки-філії:

Березнуватівська сільська бібліотека-філія,

Промінська сільська бібліотека-філія,

Наталівська сільська бібліотека-філія,

Новомар’ївська сільська бібліотека-філія,

2.2. Кількість філій визначається відповідно до пункту 1 Мінімальних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.1997 № 510.

2.3. Організаційно-правова форма центральної публічної бібліотеки – заклад.

2.4.Центральна публічна бібліотека перебуває у комунальній власності Святовасилівської  сільської ради.

2.5. Центральна публічна бібліотека перебуває у сфері управління Святовасилівської сільської ради.

 

 

 

 

 3

 

2.6.Центральна публічна бібліотека у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», рішеннями органів місцевого самоврядування, розпорядженнями сільського голови, цим Статутом та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність у галузі культури.

2.7.Центральна публічна бібліотека утримується за рахунок коштів бюджету Святовасилівської  сільської ради.

2.8. Повне найменування закладу: Комунальний заклад «Центральна публічна бібліотека Святовасилівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області».

Скорочене найменування: Святовасилівська центральна публічна бібліотека.

2.9. Місцезнаходження: Україна: 52433, вул. Центральна, 7-б, с. Святовасилівка, Дніпровського район Дніпропетровської області.

 

ІІІ. Мета та напрями діяльності


3.1. Метою діяльності Святовасилівської центральної публічної бібліотеки є сприяння реалізації прав громадян на знання, освіту, користування культурними досягненнями, інформацією. Надання послуг всім громадянам незалежно від віку, статі, національності, освіти, соціального стану, політичних та релігійних переконань.

3.2. Святовасилівська центральна публічна бібліотека метою своєї діяльності передбачає впроваджувати та розвивати нову українську бібліотечну систему шляхом поєднання традиційної культури спілкування з книгою та новими інформаційними технологіями для задоволення потреб населення і створення динамічного центру інформації через:

3.1.1. Виявлення, вивчення та задоволення потреб користувачів, всебічний аналіз їх інформаційних запитів, сприяння розвитку необхідних читацьких знань, умінь та навичок.

3.1.2. Впровадження нових інформаційних технологій в роботу публічної бібліотеки для організації її основної діяльності.

3.1.3. Розширення діапазону масових форм роботи з користувачами.

3.1.4. Удосконалення інформаційно-бібліографічної роботи та довідково-бібліографічного обслуговування, виховання у користувачів інформаційної культури, бібліотечно-бібліографічної грамотності.

3.1.5. Формування і організація бібліотечних фондів відповідно змін запитів користувачів та на підставі вивчення складу бібліотечного фонду.

3.1.6. Здійснення заходів по забезпеченню збереження бібліотечного фонду.

3.1.7. Розширення бібліотечного сервісу, залучення різнопрофільної та різновікової категорії населення до бібліотечних заходів освітнього, культурного, інформаційного, ігрового характеру.

3.1.8. Застосування нових нетрадиційних способів обслуговування відповідно до потреб категорій користувачів.

 

 

 

4

3.1.9. Координація роботи і зв`язки з громадськістю, розширення партнерських стосунків зі школами, закладами освіти, які приймають участь у становленні особистості людини.

3.1.10. Створення позитивного іміджу бібліотек, підвищення їх престижу шляхом використання засобів масової інформації, організації реклами, формуванню сучасного образу привабливої бібліотеки.

3.1.11. Формування на базі публічної бібліотеки медіа-центру - основного осередку інформації про життєдіяльність на території Святовасилівської сільської ради.

3.3. Основною діяльністю Святовасилівської центральної публічної бібліотеки є:
- формування та збереження бібліотечних фондів;
- опрацювання та каталогізування всіх видів документів;
- здійснення бібліотечного, бібліографічного, інформаційного обслуговування користувачів;
- просвітницька та соціокультурна діяльність, краєзнавча робота;
- методична діяльність;

- переведення бібліотечних фондів на УДК.

- занесення нових надходжень, краєзнавчої, довідкової літератури, видань підвищеного попиту, рідкісних та цінних видань до БД «Електронний каталог».

- організація підвищення кваліфікації працівників; інша діяльність відповідно до законодавства України.

3.4. Святовасилівської центральна публічна бібліотека має право надавати платні послуги відповідно до законодавства України.
3.5. У своїй діяльності Святовасилівської центральна публічна бібліотека керується принципами нейтралітету щодо політичних партій, громадських рухів і конфесій; гуманізму, пріоритету загальнолюдських цінностей.
3.6. Користувачі мають доступ до єдиного бібліотечного фонду Святовасилівської публічної бібліотеки через зручну для них сільську бібліотеку-філію.

Центральна публічна бібліотека відповідно до визначених галузевих повноважень виконує такі завдання:

  1. організовує виконання Конституції і законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, наказів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, розпоряджень голови Святовасилівської сільської ради та здійснює контроль за їх реалізацією;

2) забезпечує у межах своїх повноважень:

ефективне і цільове використання відповідних бюджетних коштів;

здійснення заходів щодо запобігання і протидії корупції;

доступ до публічної інформації, розпорядником якої вона є;

виконання завдань мобілізаційної підготовки, цивільного захисту населення, дотримання вимог законодавства з охорони праці, пожежної безпеки;

захист персональних даних;

у межах повноважень вносить пропозиції щодо проекту сільського бюджету.

 

 

 

5

IV. Майно та кошти закладу

4.1. Майно та кошти закладу є комунальною власністю територіальної громади.

4.2. Заклад, згідно з власними повноваженнями, користується
закріпленим майном та забезпечує його раціональне використання та збереження.       

4.3. Заборонено розподіляти отримані доходи (прибутки) або їх частини серед засновників (учасників), членів Бібліотеки, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органу управління та інших, пов’язаних з ним осіб;

4.4.    Джерелами фінансування є:

- кошти сільського бюджету;

- надходження, отримані від різноманітних видів соціально-творчої діяльності, в тому числі кошти від реалізації надання платних послуг населенню тощо.

Бухгалтерський облік фінансової діяльності Святовасилівської центральної публічної бібліотеки веде головний бухгалтер.

4.5. Святовасилівської центральна публічна бібліотека має право в установленому законом порядку отримувати матеріальні цінності, користуватися фінансовою допомогою від окремих підприємств, організацій, благодійних і громадських фондів, окремих осіб.

4.6.    Надходження від платних послуг та спонсорські і меценатські
внески використовуються на господарське утримання приміщень,
заробітну плату як штатним, так і позаштатним спеціалістам, придбання
обладнання та інвентарю, проведення масових заходів тощо.

4.7. Майно Святовасилівської центральної публічної бібліотеки становлять основні засоби, оборотні та необоротні активи, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Святовасилівської сільської ради.

4.8. Майно Святовасилівської центральної публічної бібліотеки закріплюється за нею на праві оперативного управління.

4.9. Діяльність Святовасилівської центральної публічної бібліотеки здійснюється за рахунок коштів бюджету Святовасилівської сільської ради.

4.10. Джерелами формування майна Святовасилівської центральної публічної бібліотеки є:
бюджетні асигнування; кошти, одержані від надання платних послуг, інших видів господарської діяльності; безоплатні та благодійні внески, пожертвування юридичних і (або) фізичних осіб; інші джерела, не заборонені законодавством України.

V. Формування бібліотечного фонду

 

5.1. Бібліотечний фонд Закладу є універсальним за змістом і формується на різних носіях інформації.

5.2. Фонд сільських бібліотек-філій формується з урахуванням інформаційних потреб користувачів і особливостей зони обслуговування.
5.3. Святовасилівська центральна публічна бібліотека забезпечує: централізоване комплектування і обробку бібліотечного фонду; оперативність надходження нових документів у всі підрозділи; вивчення потреб користувачів сільських бібліотек-філій, ступеня їхнього задоволення фондами.

6


5.4. Святовасилівська центральна публічна бібліотека здійснює сумарний та індивідуальний облік документів, що надходять до публічної бібліотеки; сільські бібліотеки-філії ведуть сумарний та індивідуальний облік, закріпленого за ними фонду.
5.5. Святовасилівська центральна публічна бібліотека регулярно інформує сільські бібліотеки-філії про нові надходження, створює довідково-пошуковий апарат на фонд, у тому числі зведений каталог. Сільські бібліотеки-ф
ілії ведуть каталоги і картотеки на свої фонди.
5.6. Щорічне оновлення бібліотечних фондів Святовасилівської центральної публічної бібліотеки повинно становити не менше 1 назви книг, періодичних видань на 10 жителів зони обслуговування.

VІ. Управління

6.1. Безпосереднє керівництво закладом здійснює директор Святовасилівської центральної публічної бібліотеки, який призначається на посаду на умовах контракту та звільняється з посади у відповідності з діючим законодавством.

Директор Бібліотеки підпорядковується безпосередньо Святовасилівському сільському голові.

6.2. Директор Святовасилівської центральної публічної бібліотеки має право підпису на розпорядчо-фінансових документах.

6.3.    Штатний розпис, кошториси та видатки на утримання Святовасилівської центральної публічної бібліотеки затверджуються Святовасилівською сільською радою.

6.4.    Права та обов’язки директора Бібліотеки визначаються посадовою
інструкцією, яка затверджується Святовасилівським сільським головою.

6.5.    Святовасилівська центральна публічна бібліотека планує свою діяльність відповідно до потреб та запитів населення громади за погодженням із Святовасилівським сільським головою.

6.6.    Бібліотечні працівники призначаються і звільнюються директором
Святовасилівської центральної публічної бібліотеки.

6.7. Святовасилівська центральна публічна бібліотека здійснює оперативний облік своєї діяльності, щорічно звітує перед населенням та сільською радою.

 

VІІ. Припинення діяльності


7.1. Припинення діяльності Святовасилівської центральної публічної бібліотеки здійснюється шляхом її реорганізації ( злиття, приєднання, поділу, перетворення ) або ліквідації у випадках та порядку, встановлених законодавством України.
7.2. Рішення про припинення діяльності Святовасилівської центральної публічної бібліотеки

приймається Святовасилівською сільською радою за погодженням із Міністерством культури України.
7.3. При реорганізації чи ліквідації Святовасилівської центральної публічної бібліотеки працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх прав та інтересів відповідно до трудового законодавства України.

 

7

7.4. Ліквідація Святовасилівської центральної публічної бібліотеки здійснюється ліквідаційною комісією, яка створюється відповідно до законодав


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь