A A A K K K
для людей із порушенням зору
Святовасилівська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД ІНФОРМУЄ

Дата: 24.04.2023 11:00
Кількість переглядів: 22150

  Фото без опису         

Тіньовазарплата не рятує в юності

та прирікає на злидні в старості

 

Воєнний стан, запроваджений в Україні через російську агресію, кардинально вплинув на всі сфери життя українців. Багато людей втратили роботу, деяких перевели на неповний робочий день, а є випадки звільнення працівників та переведення їх на “тіньову” зарплату. У пошуках роботи люди часто, не замислюючись про наслідки, погоджуються на будь-які умови, заспокоївши себе тим, що знайшли, хоч щось.

Неофіційне (нелегальне) працевлаштування - це такий вид працевлаштування, який не завіряється трудовим договором, що у свою чергу заборонено чинним законодавством. Роботодавці вдаються до таких ризиків через економію коштів на податки за працівника, а також не будуть сплачувати єдиний соціальний внесок. А виплата заробітної плати “в конвертах”, мабуть, влаштовує і найманих працівників, адже, за неякісно виконану роботу працівник не несе юридичної відповідальності (так як офіційно не працевлаштований).

Негативні наслідки “тіньової” зайнятості, як і неофіційної зарплати, криються не тільки в тому, що бюджет Пенсійного фонду недоотримує кошти, а у тому, що громадяни становляться абсолютно соціально незахищеними, ризикують втратити право на пенсію або отримувати пенсію на мінімальному рівні, адже при обчисленні пенсії враховується не тільки страховий стаж, а й розмір зарплати.

До того ж при неофіційному працевлаштуванні: працівник не захищений від раптового звільнення, не має соціального пакету, тобто, лікарняні, відпустки, дородові, післяродові відпустки не оплачуються.
У разі нещасного випадку з працівником недобросовісний роботодавець уникає відповідальності, а працівник не отримує реґресну виплату.

Саме тому питання детінізації зайнятості населення та легалізації заробітної плати на постійному контролі у Держави.

Нагадаю, що з 2004 року, замість трудового стажу Законом України від “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” запроваджено термін “страховий стаж”, тобто пенсію почали нараховувати тільки з того заробітку, з якого сплачено страхові внески. Для зарахування до страхового стажу у повному розмірі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем до органів Пенсійного фонду, має бути не меншим, ніж внески, обчислені із мінімальної заробітної плати.

Представники Головного управління Пенсійного фонду області спільно з податківцями та інспекторами з питань праці проводять інспекційні відвідування суб’єктів бізнесу з метою надання роз’яснень щодо необхідності використання належним чином оформлених працівників та про наслідки юридичної відповідальності  роботодавців.

На комісіях при місцевих органах влади заслуховують роботодавців, які нараховують заробітну плату у незначних розмірах (нижчих або на рівні законодавчо встановленої мінімальної).

Проводяться зустрічі в трудових колективах підприємств, під час яких надаються роз'яснення переваги отримання офіційної заробітної плати в порівнянні з “тіньовою”. Направляються листи керівникам підприємств, на яких є первинні профспілкові організації.

Проте, саме від свідомої громадянської позиції працюючих залежить, чи буде тривати “заохочення” до протиправних дій роботодавців. Необхідно вже зараз  відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати єдиного внеску з усієї суми отриманого заробітку.

А роботодавці, які мають на меті розвиток бізнесу, процвітання на ринку труда, зацікавлені в створенні позитивного іміджу свого підприємства, а це можливо за умови надання гарантій соціального захисту найманим працівникам, бо такому роботодавцю можна довіряти.

 

Ю. КОЗАК,

начальник Головного управління Пенсійного фонду України

в Дніпропетровській області

До уваги! Шановні мешканці громади!

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що    28 квітня 2023 року з 10-00 до 11-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме заступника сервісного центру  Петрук Лариса Володимирівна.

Пенсійний фонд на захисті найманих працівників

 

Правонаступником Фонду соціального страхування України з 01 січня 2023 року є Пенсійний фонд України, який відтепер виконує функції у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, в тому числі проводить профілактику нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

В управлінні контрольно-перевірочної роботи Фонду області створений  відділ профілактики та розслідування нещасних випадків, спеціалісти якого беруть участь у розслідуванні усіх нещасних випадків та професійних захворювань, а також у розробці профілактичних заходів щодо підвищення безпеки виробництва.

Питання профілактики нещасних випадків на виробництві має надважливе значення. Якщо переглянути статистику повідомлень, які надходять до Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, а їх тільки за
І квартал поточного року 113, картина вимальовується не райдужна. Відповідно до цих повідомлень, на Дніпропетровщині постраждало 123 працівники, в тому числі 27 загинуло. Також надійшло 200 повідомлень про хронічні професійні захворювання у працівників підприємств області.

За результатами розслідування складено 86 актів, пов'язаних з виробництвом та 108 актів розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання. Взято участь у розробленні 602 профілактичних заходів з метою попередження настання подібних нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Фінансує страхові виплати у випадку травмування або смерті працівників під час виконання трудових обов'язків і пов'язаних з веденням бойових дій Пенсійний фонд України.

Потерпілі зі стійкою втратою працездатності упродовж усього життя або до повного відновлення здоров'я, крім одноразової допомоги, забезпечуються щомісячними страховими виплатами, які у повному обсязі компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності. Також одноразові грошові допомоги і щомісячні страхові виплати призначаються  для членів сімей загиблих працівників.

Пенсійний фонд закликає роботодавців відповідально ставитися до організації процесу праці та забезпечувати працівників безпечними умовами, а робітників — не нехтувати вимогами інструкцій з охорони праці, бо життя і здоров'я — це найцінніше, що є у людини.

 

Пенсійний фонд: нововведення щодо добровільної участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні

         Наприкінці 2022 року набули чинності зміни щодо добровільної участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні. Механізм добровільної участі доповнений і розширений:

         По-перше - право на укладання відповідного договору мають всі особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі. Тобто, право брати добровільну участь мають і ті, хто працює.

         По-друге — договір про добровільну сплату страхових внесків на  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування укладається з Пенсійним фондом України.

         По-третє -  договір про добровільну сплату може бути укладено на користь третьої особи, крім особи, інформація про яку відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку.

         По-четверте — для укладання договору не потрібно приходити до органів Пенсійного фонду України.

         Скористатися таким правом можна у будь-який зручний час. Для цього необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua, обрати опцію “Договір на добровільну участь“, заповнити форму та сплатити добровільний внесок. Сплачені внески обліковуються автоматично після надходження коштів на рахунок Фонду. Звертаємо увагу, що інформація про сплату внесків не потребує подачі жодних звітів. Повідомлення про сплату надійде до особистого кабінету застрахованої особи, на користь якої сплачено внески, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

         Нові можливості дозволяють сплатити добровільний внесок для набуття страхового стажу або збільшити заробітну плату для майбутньої пенсії. Але даним договором не передбачена одноразова сплата страхових внесків за попередні періоди.

         Нагадаємо, щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску, який становить 22% мінімальної заробітної плати, становить 1474 грн.

         Не забувайте, що на розмір пенсії впливає розмір заробітної плати, з якої сплачені внески. Наприклад, особа працює та отримує мінімальну заробітну плату — сьогодні це 6700 грн. Можна зробити доплату до своїх внесків, щоб збільшити для розрахунку пенсії розмір заробітної плати. Розмір та періодичність сплати добровільного внеску особа визначаєте самостійно.

Спробуйте скористатися новим сервісом і ви переконаєтеся, що це просто і зручно, а головне: допоможе вирішити питання набуття страхового стажу та збільшення розміру пенсії в майбутньому саме сьогодні.

Начальник Головного управління

Пенсійного фонду України

в Дніпропетровській області

Юрій КОЗАК

        

Фото без опису

Як отримати довідки ОК-5 та ОК-7

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що довідка ОК-5 містить дані щодо суми заробітку для обчислення пенсії, визначення страхового стажу, сплати страхових внесків.

На підставі цієї довідки застрахована особа отримує інформацію щодо набутого страхового та заробітної плати, яка буде врахована при призначенні пенсії. Звертаємо увагу, що ОК-5 формується за будь-який період, починаючи з 2000 року. 

Довідка ОК-7 містить відомості про суми заробітної плати, з якої сплачується єдиний соціальний внесок, та страховий стаж за період із 2011 року. Зазвичай, довідку ОК-7 використовують для визначення страхового стажу для розрахунку сум лікарняних, нарахування допомоги по безробіттю тощо.

Отримати довідки ОК-5 та ОК-7 можна декількома способами.

 

🌐 Онлайн - через вебпортал електронних послуг 🖥 Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) або у мобільному застосунку 📱 “Пенсійний фонд”:

Натисніть “Вхід” та авторизуйтесь у зручний для Вас спосіб (за допомогою кваліфікованого електронного підпису (#КЕП) або логіну, або системи ID.GOV.UA, або Дія.Підпис);

У розділі “Комунікації з ПФУ” оберіть пункт “Запит на отримання електронних документів”;

У полі “Тип звернення” оберіть “Довідка ОК-5” або “Довідка ОК-7” (загальні дані вже будуть заповнені системою) та надайте згоду на передачу та обробку своїх персональних даних;

Після цього натисніть “Відправити до ПФУ”.

Довідка формується і надсилається автоматично до особистого кабінету (розділ “Мої звернення”).

 

🌐Онлайн на порталі ДІЯ чи у мобільному застосунку ДІЯ.

 

👤Особисто, звернувшись до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України, з паспортом та довідкою про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код). Довідка видається безоплатно у день звернення

 

Начальник відділу

обслуговування громадян №6

(сервісний центр)

управління обслуговування громадян

ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                                    Віра ПІДОДВІР

 

До уваги!Шановні мешканці громади!

 

 

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що    29 березня 2023 року з 10-00 до 11-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме заступника сервісного центру  Петрук Лариса Володимирівна.

 

 

Зміни у пенсійному забезпеченні: індексація, перерахунок

 

Зміни з 1 березня 2023 року

         З 1 березня поточного року в багатьох пенсіонерів збільшився розмір виплат унаслідок проведеної індексації. Пенсії перераховано із застосуванням коефіцієнта збільшення показника заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії. У 2023 році цей коефіцієнт визначено у розмірі 1,197.

         На коефіцієнт збільшення 1,197 проіндексовано пенсії, призначені відповідно до таких законів України:

  • “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ ;
  • “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“;
  • “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“ .

До пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ у період з 01.01.2020 до 31.12.2022 включно, які не підвищились з 1 березня, встановлено щомісячну доплату в розмірі 100 грн.

В усіх випадках мінімальний розмір підвищення становив не менше 100 гривень, але не більше 1500 грн.

Звертаємо увагу, що розмір підвищення пенсії кожного конкретного пенсіонера визначено індивідуально, з урахуванням його особистих показників, зокрема, закону, згідно з яким пенсію призначено; часу призначення пенсії; тривалості страхового стажу; величини заробітної плати; належності до непрацюючих пенсіонерів та до певної вікової категорії.

Перерахунки пенсій проводились без додаткових звернень пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 року за № 168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році”

Виплати підвищених розмірів пенсій вже проводяться з березня, відповідно до графіка з 4 по 25 число місяця.

 

Зміни з 1 квітня 2023 року

Пенсійний фонд України щороку з 1 квітня без додаткового звернення  проводить перерахунок пенсії тим пенсіонерам, які продовжують працювати і які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення перерахунку. Не виключенням є й поточний рік.

         Перерахунок проводиться за певних умов:

         - Якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення або попереднього перерахунку пенсії незалежно від перерв у роботі. Такий перерахунок провадиться на найбільш вигідних умовах, тобто або лише з урахуванням стажу після призначення (перерахунку) пенсії, або з урахуванням стажу та заробітної плати після призначення (перерахунку) пенсії.

         - Якщо пенсіонер після призначення (перерахунку) пенсії набув менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії проводитися не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення (попереднього перерахунку).

Звертаємо увагу пенсіонерів, які продовжують працювати, з урахуванням термінів надходження даних про страховий стаж та заробітну плату до реєстру застрахованих осіб, автоматичний перерахунок зазвичай провадиться у травні, із проведенням відповідної доплати з 1 квітня.

        

 

  Начальник Головного управління                     Пенсійного фонду України

 в Дніпропетровській області

                                    Юрій КОЗАК

        

 

        

 

Фото без опису

Лікарняні - 2023: що змінилось?

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що з 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої уповноваженим органом управління в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві визначено Пенсійний фонд України.

📬 Для отримання фінансування по лікарняних від Пенсійного фонду України роботодавцю, як і раніше, необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти.

☝️ Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінились. Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві – з 18 дня непрацездатності.

🟢 При цьому, Закон скоротив  час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надходити страхові кошти для виплати лікарняних від Пенсійного фонду України. Якщо раніше Фонд соціального страхування України (ФССУ) перераховував кошти роботодавцям протягом 10-ти днів після надходження заяви-розрахунку, то Пенсійний фонд України має здійснювати таке фінансування протягом 3-х днів після надходження заяви-розрахунку.

❗ Така заява-розрахунок починаючи з 1 січня 2023 року подається до Пенсійного фонду України через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг.
Детальніше: https://bit.ly/3CscaLc

Вебресурс працює з дотриманням вимог щодо захисту персональних даних!

Начальник відділу
обслуговування громадян №6
(сервісний центр)
управління обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                  Віра ПІДОДВІРНА

Як подати документи для призначення субсидії
на вебпорталі електронних послуг ПФУ

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що для оформлення житлової субсидії громадяни подають заяву про призначення та декларацію про доходи і витрати.

🌐 Це можна зробити #online – в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Для авторизації необхідно використовувати кваліфікований електронний підпис (#КЕП).

🔢 Алгоритм дій наступний:
🔹 заходимо на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/);
🔸 авторизуємось для входу в особистий кабінет за допомогою КЕП – вказуємо назву Акредитованого центру сертифікації ключів, який згенерував КЕП, обираємо файл ключа та вводимо особистий пароль;
🔹 в особистому кабінеті обираємо розділ "Комунікації з ПФУ" й натискаємо на пункт "Заява на житлову субсидію чи пільгу";
🔸 перед формуванням заяви готуємо скановані копії документів, надаємо згоду на дистанційне інформування, натиснувши кнопку «Продовжити»;
🔹 обираємо пункт «Заява про призначення та надання житлової субсидії»;
🔸 заповнюємо відповідні поля онлайн-форми;
🔹 додаємо скановані копії документів, натиснувши кнопку «Додати файл»;
🔸 натискаємо кнопку «Сформувати заяву», розміщену в кінці онлайн-форми.
 Автоматизована система перевірить повноту заповнення заяви. Якщо помилок не виявлено, можна переходити до фінального кроку; 
🔹 накладаємо цифровий підпис та надсилаємо документи до Пенсійного фонду України.

📨 За ходом розгляду заяви на призначення субсидії можна стежити в особистому кабінеті в розділі "Мої звернення" – "Статус звернення".

Вебресурс працює з дотриманням вимог щодо захисту персональних даних!

Шановні мешканці громади! Користуйтеся онлайн сервісами Пенсійного фонду України, економте свій час та бережіть здоров’я.

Начальник відділу
обслуговування громадян №6
(сервісний центр)
управління обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                  Віра ПІДОДВІРНА

Фото без опису

 

Пам’ятка

Для надання якісних послуг з призначення та виплати субсидій всім постачальникам (надавачам) комунальних послуг, а саме: виконавцям комунальних послуг, управителям багатоквартирних будинків, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків необхідно зареєструватись до 01.01.2023 на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.
Для реєстрації на вебпорталі необхідно надати “Кваліфікований сертифікат відкритого ключа” посадової особи, яка буде виконувати функції надання інформації щодо осіб для призначення та розрахунку їм житлових субсидій та пільг.
З переліком АЦСК, КЕП яких підтримується Пенсійним фондом України, можна ознайомитись на вебпорталі ПФУ: “Вхід”/вкладка “За КЕП” або “За токеном”/“Виберіть АЦСК”.
Сертифікати надати на електронну адресу: R.Moyseenko@dpfu.gov.ua
Телефон для довідок: +38(050)4213732.
Після реєстрації сертифікату в програмних комплексах Пенсійного фонду України посадовій особі буде наданий доступ до особистого кабінету надавача житлово-комунальних послуг на веб вебпорталі  Пенсійного фонду України.   
Додаток: інструкція “Особистий кабінет спеціаліста надавача ЖК послуг”.
Відеоролик по роботі в особистому кабінеті надавача ЖК послуг знаходиться на сторінці Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області  в facebook.

Особистий кабінет спеціаліста надавача ЖК послуг
Автентифікація надавача житлово-комунальних послуг на Вебпорталі ПФУ
Для входу на Вебпортал у значення поля «Бажаєте увійти як» додано значення «Надавач житлово-комунальних послуг» (Рис. 11.1).
Вхід до Вебпорталу для спеціаліста надається лише за КЕП. При цьому виконується перевірка наявності сертифіката користувача в списку користувачів КМЕС з типом «Надавач житлово-комунальних послуг».
Якщо користувача знайдено та його сертифікат є дійсний, відкривається головна сторінка особистого кабінету надавача житлово-комунальних послуг.
Якщо користувача не знайдено або його сертифікат не є дійсний, видається повідомлення про неможливість входу до Вебпорталу надавача житлово-комунальних послуг.
 
Рис. 1. Екранна форма автентифікації надавача житлово-комунальних послуг
При вході на Вебпортал користувачу надається (Рис. 1):
ПІБ відповідальної особи надавача ЖК послуг з КЕП (у заголовку форми);
головна сторінка кабінету надавача ЖК послуг із заголовком «Кабінет надавача ЖК послуг» та з відображенням відомостей для визначення тарифів на ЖК послуги.
 
Рис. 1.1 Головна сторінка особистого кабінету надавача ЖК послуг
Розділ 2. Перегляд та опрацювання відомостей на визначення тарифів на ЖК послуги на Вебпорталі ПФУ
 
Головна сторінка кабінету надавача ЖК послуг - екранна форма, призначена для пошуку та перегляду відомостей з визначення тарифів на ЖК послуги (Рис.2.1), яка передбачає:
секцію визначення умови пошуку відомостей за параметрами:
дата завантаження відомості (З-ПО) – ручне введення дати або вибір за допомогою «календаря»; за замовчанням не заповнено;
код за ЄДРПОУ/РНОКПП надавача послуг – ручне введення текстового поля (8 чи 10 цифр); даний параметр є необхідним, тому що спеціаліст може в одному кабінеті працювати по декількох надавач послуг, з якими він має трудові відносини;
статус відомості – вибір за допомогою випадаючого списку (Передано надавачу; Отримано надавачем; Оброблено надавачем).
Для пошуку виплатних відомостей призначено кнопку «Пошук»;
секцію відображення переліку відомостей для визначення тарифів на ЖК послуги, сформованих системами ПФУ для надавача ЖК послуг за заявами на призначення та надання субсидії, з полями:
дата завантаження відомості;
рік;
місяць;
код за ЄДРПОУ надавача послуг;
джерело;
статус.
Рис. 2.2. Особистий кабінет надавача ЖК послуг – перелік відомостей
По кожній відомості передбачено деталізований перегляд даних відомості (Рис.2.2) з полями:
дата завантаження відомості;
джерело;
рік;
місяць;
код за ЄДРПОУ/РНОКПП та назва/ПІБ надавача ЖК послуг;
статус;
дата отримання відомості у надавача;
документи – посилання «Завантажити відомість», призначене для завантаження відомості для визначення тарифів (як zip-файлу, сформованого в ПФУ);
кнопка «Отримати відомість», активна для відомості в статусі «Передано надавачу», при натиску на яку статус відомості змінювати на «Отримано надавачем»;
кнопка «Додати файл з тарифами» (Рис. 2.3), активна для відомості в статусі «Отримано надавачем», при натиску на яку надається екранна форма для завантаження файлу з тарифами на ЖК послуги, підпис та відправка цього файлу з тарифами в ПФУ (Рис.2.4). Після успішного відпрацювання збереження відомості з тарифами до ПФУ статус відомості змінюється на «Оброблено надавачем».
 
Рис. 2.3. Особистий кабінет спеціаліста надавача ЖК послуг – ініціація процесу завантаження файлу з тарифами на ЖК послуги
 
Рис. 2.4. Екранна форма завантаження файлу з тарифами на ЖК послуги

 

 

 

Фото без опису

 

До уваги!

Шановні мешканці громади!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що  26 жовтня 2022 року з 10-00 до 11-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме заступник начальника сервісного центру Петрук Лариса Володимирівна.

 

До уваги!   Шановні мешканці громади!

 

 

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що   20 липня 2022 року з 10-00 до 11-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме начальник сервісного центру Підодвірна Віра Сергіївна.

 

 

 

Про достроковий вихід на пенсію та разову
грошову допомогу

    Яких умов треба дотриматися, щоб скористатися правом на достроковий вихід на пенсію за віком та хто отримає разову грошову допомогу — роз'яснює начальник Головного управління Юрій КОЗАК.
У 2015 році була скасована норма про достроковий вихід на пенсію. Цьогоріч у лютому прийнятий Закон, який повертає право громадян на достроковий вихід на пенсію за віком. Набув чинності цей Закон 30 квітня. Чи є якісь особливості, щоб скористатися правом на достроковий вихід на пенсію за віком?

Так, дійсно, з 30 квітня поточного року можливо вийти на пенсію за віком достроково. Але, щоб скористатися правом дострокового виходу на пенсію, потрібно дотриматися кількох важливих умов.
    Перша. На день звільнення з роботи людині має залишатися не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку (60 років, визначено ст. 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).
    Друга. Обов'язковою умовою призначення такої пенсії є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, у мінімальному розмірі. Для чоловіків це 35 років, для жінок - 30.
    Третя. Звільнення повинно відбуватися з ініціативи роботодавця на підставі змін умов праці.
    Четверта. Новація передбачена лише для осіб, трудовий договір із якими розірвано у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці, зокрема з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.
    П'ята. Людина має зареєструватися у державній службі зайнятості, при цьому має бути відсутня підходяща для неї робота.
    Зверну увагу, що без необхідності реєстрації у державній службі зайнятості право дострокового виходу на пенсію надано особам, звільненим за ініціативою роботодавця через невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров'я.
    І ще один, не менш важливий нюанс, якщо пенсіонер працюватиме у період досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія не виплачуватиметься.

    Вимога щодо страхового стажу для жінок у 30 років незмінна чи це залежатиме від року виходу на пенсію?
    При наявності права виходу на пенсію достроково за віком вимога щодо страхового стажу напряму залежатиме від року виходу на пенсію. Маючи не менше ніж 30 років страхового стажу, жінки зможуть достроково вийти на пенсію за півтора року до досягнення 60 років лише в період з 1 січня по 31 грудня 2023 року, оскільки з 2024 року вони мають право на пенсію у 60 років за наявності не менше ніж 31 рік страхового стажу. Поступово кількість необхідного стажу збільшуватиметься і 2028-го досягне 35 років.

    Чи передбачено право дострокового виходу на пенсію за віком батькам дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку?

    Так, вищезазначеним Законом передбачено, що право на дострокове призначення пенсії за віком має один з батьків дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку. Зверну увагу, що залежно від того, хто буде оформлювати достроковий вихід на пенсію, буде відрізнятися вимога до віку та кількості страхового стажу.
    Дострокову пенсію призначатимуть матерям тяжко хворих дітей після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.
    Дострокова пенсія за віком батькові, який виховував тяжко хвору дитину до шестирічного віку, може бути призначена за вибором матері або в разі її відсутності після досягнення батьком віку 55 років та за наявності у нього страхового стажу не менше ніж 20 років.
    До заяви про призначення дострокової пенсії за віком матерям (батькам) тяжко хворих дітей необхідно надати, зокрема, документ про народження дитини та довідку медичного закладу про захворювання дитини, що мало місце до шестирічного віку.

    Завершився травень і попри воєнний стан в Україні пенсійні виплати профінансовані своєчасно, але одна категорія пенсіонерів не отримали виплати до 5 Травня. Чи виплачуватиметься грошова допомога у червні і  кому саме?

    Нагадаю, що виплата щорічної разової грошової допомоги до 5 травня передбачена Постановою Кабінету Міністрів України від 07 травня 2022 року № 540 “Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”. Тому виплата цього виду допомоги здійснюється з червня. Проводиться вона органами Пенсійного фонду України тільки особам, які перебувають на обліку у Фонді, шляхом включення у відомості (списки) на виплату пенсій.
    Разова грошова допомога передбачена в наступних розмірах:
особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
I група — 4421 грн; II група — 3906 грн; III група — 3391 грн;
учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (які на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків — 1491 грн;
особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною — 4421 грн;
членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, а також членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України — 966 грн;
учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 612 грн.
У Дніпропетровській області таку грошову допомогу отримають
37842 особи.

До уваги! Шановні мешканці громади!

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що  28 червня 2022 року з 10-00 до 11-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме заступник начальника сервісного центру Петрук Лариса Володимирівна.

 

 

 

Про зміни порядку
обчислення стажу депортованим

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, депортованим особам, які перебували на спецпоселенні до 1 січня 2004 року, періоди роботи на таких поселеннях заховуються жо страхового стажу для призначення пенсії у потрійному розмірі (відповідно до Закону України №2040-ІХ “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства “).
Для зарахування відповідних періодів роботи у потрійному розмірінеобхідно надати в органи Пенсійного фонду такі документи:
-посвідчення щодо належності до депортованих , яке видає уповноважений орган, зокрема, місцева адміністрація;
- документ про період перебування на спецпоселенні (рахується з моменту депортації до моменту зняття режиму спецпоселень);
- документ про періоди роботи на спецпоселенні (трудова книжка,  а у разі її відсутності — документи за місцем роботи або з архівних установ).


Начальник відділу
обслуговування громадян №6
(сервісний центр)
управління обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                  Віра ПІДОДВІРНА

 

До уваги! Шановні мешканці громади!

 

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що   16 червня 2022 року з 10-00 до 11-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме начальник сервісного центру Підодвірна Віра Сергіївна.

 

До уваги!

Шановні мешканці громади!

 

 

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що  29 березня 2022 року з 10-00 до 11-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме заступник начальника сервісного центру Петрук Лариса Володимирівна.

 

 

До уваги!

 

Шановні мешканці громади!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що   24 березня 2022 року з 09-00 до 10-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме начальник сервісного центру Підодвірна Віра Сергіївна.

 

 

Добровільна участь в системі загальнообов'язкового державного  пенсійного страхування

До Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області часто звертаються з проханням розтлумачити, що таке добровільна участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, чи всі можуть скористатись правом добровільної участі, який зиск від цього?

Спочатку нагадаємо, щоб мати право на призначення пенсії за віком, треба набути певну кількість страхового стажу на момент, коли досягнете пенсійного віку. Зверніть увагу, що не трудового стажу, а саме страхового. Чому так? Бо, з 01 січня 2004 року набув чинності Закон України від 09 липня
 2003 року за № 1058-І
V “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, відповідно доякого кожній особі необхідно набути не трудовий, а страховий стаж, що складається із місяців. Місяць, за який не сплачені страхові внески, не зараховується до страхового стажу людини.

Згідно із статтею 24 Закону №1058 до страхового стажу, при призначенні пенсії, зараховуються лише ті періоди, за які сплачено внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за умови, що сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Постають одразу два питання: чи можна подбати про страховий стаж, коли ти ще не належиш до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, та що робити, коли за працездатний вік не вдалося набрати відповідного страхового стажу?

Для позитивного вирішення саме таких випадків, про які йдеться у запитаннях, законодавством і передбачена можливість набути пенсійних прав шляхом самостійної сплати страхових внесків -добровільної участів системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Відповідно до статті 12 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до статті 11 цього Закону, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, мають право на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Для добровільної участі вищезазначеним особам необхідно звертатись до податкових органівза місцем свого проживання та подати заяву за встановленою формою, копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; трудової книжки (у разі наявності); документа, що посвідчує особу.

З особою, яка подала заяву, органом Державної фіскальної служби України в термін не пізніше, ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається Договір про добровільну участь за типовою формою на термін не менше одного року з обов’язковою сплатою єдиного внеску у сумі, що в розрахунку на місяць повинна бути не менше за мінімальний страховий внесок. Сплачувати можливо і більшу суму, але вона не повинна перевищувати максимальну величину єдиного внеску.

Мінімальний страховий внесоксума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Мінімальний страховий внесок з 1 січня 2022 року становить 1430,00 грн (із розрахунку мінімальної заробітної плати 6500,00 грн та розміру єдиного внеску 22%).

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску - максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Тобто сплачувати потрібно не менше 21 450 грн на місяць (із розрахунку 97500,00 грн х 22% на місяць).

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2, та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору. Розмір мінімального страхового внеску за місяць при одноразовій сплаті становить 2860,00 грн (6500 грн х 22% х 2). Одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором.

Органи Пенсійного фонду визначають для людини період, який не врахований для обчислення пенсії, але окремий договір укладається з податковими органами, до них здійснюється сплата внесків, подається звітність. Дана інформація обліковується у карточці застрахованої особи і тоді орган Пенсійного фонду призначає пенсію з урахування сплати.

 

Начальник Головного управління

Пенсійного фонду України

в Дніпропетровській області

Юрій КОЗАК

Про виплату пенсій у березні 2022 року

Відділ обслуговування громадян №6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що виплата пенсії у березні2022 рокубуде забезпечуватись у строки, визначені законодавством, та з урахуванням особливостей, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2022 р. № 162.

Відповідно до статті 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України незалежно від задекларованого або зареєстрованого місця проживання пенсіонера, зокрема організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

У разі тимчасової зміни фактичного місця проживання одержувача виплата пенсії йому здійснюється шляхом переказу коштів без відкриття рахунка у банку на підставі звернення (особистого, за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку чи в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг) до органів Пенсійного фонду України.

Виплата пенсії може здійснюватися без урахування строків, визначених частиною першою статті 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Тобто, у разі необхідності, виплатний період може бути продовжено після 25 числа.

Увага! У разі тимчасової зміни фактичного місця проживання отримувачів пенсій та грошових допомог пропонуємо звертатись до органів ПФУ особисто або за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку на поштову скриньку 04_vog6@dpfu.gov.ua або за телефонами гарячих ліній      073 432 82 78 або 097 851 58 12 для отримання інформації щодо виплати пенсії та грошової допомоги шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунку у банку.

 

До уваги!

 

Шановні мешканці громади!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що   24 лютого 2022 року з 09-00 до 10-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме начальник сервісного центру Підодвірна Віра Сергіївна.

 

ВИМОГИ ДО СТАЖУ 2022 РОКУ

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян ГУ ПФУ в Дніпропетровській області інформує, що за нормами статті 26 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення віку 60 років та за наявності необхідного страхового стажу.

Для того, щоб у 2022 році стати пенсіонером у 60 років, необхідно мати не менше 29 років страхового стажу. Тим громадянам, які мають від 19 до 29 років страхового стажу, доведеться працювати до 63 років. Особам, які матимуть від 15 до 19 років стажу, потрібно буде працювати до 65 років.

Якщо необхідного стажу для виходу на пенсію не вистачає, можна запропонувати такі варіанти виходу із ситуації:

1) влаштуватися працювати офіційно, доки не набудете право на пенсійну виплату;

2) докупити стаж.

Якщо купувати стаж у 60 років то вартість кожного місяця рахуватимуть за формулою: дві мінімальні зарплати помножені на 22%, тобто (2*6500грн)*22%=2860 грн. Але якщо особі, наприклад, 55 років (пенсійний вік ще попереду), вона не працює і їй не вистачає 5 років стажу, тоді можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового  державного соціального страхування і самостійно сплачувати  єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду. Розмір даного внеску становить 22% від мінімальної зарплати, тобто 6000грн*22%=1430 грн (із січня 2021 року).

Зверніть увагу! Щороку вимога до необхідного страхового стажу збільшується на 12 місяців та у 2028 році становитиме не менше 35 років. Починаючи із січня 2028 року,  у разі наявності 40 і більше років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку. Пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. У разі звернення особи пізніше — пенсія призначається з дати звернення.

 

Умови призначення пенсії за віком

 

 

65 років

63 роки

60 років

У 2022 році

15-18 років стажу

19-28 років стажу

29 років стажу

У 2023 році

15-19 років стажу

20-29 років стажу

30 років стажу

У 2024 році

15-20 років стажу

21-30 років стажу

31 років стажу

У 2025 році

15-21 років стажу

22-31 років стажу

32 років стажу

У 2026 році

15-22 років стажу

23-32 років стажу

33 років стажу

У 2027 році

15-23 років стажу

24-33 років стажу

34 років стажу

У 2028 році

15-24 років стажу

25-34 років стажу

35 років стажу

 

 

 

Начальник відділу

обслуговування громадян № 6

(сервісний центр)

управління обслуговування громадян

ГУ ПФУ в Дніпропетровській області          Віра ПІДОДВІРНА


Електронний кабінет страхувальника - надійний помічник роботодавця !

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що електронний кабінет страхувальника - швидкий та зручний спосіб отримання відомостей про найманих працівників на вебпорталі Пенсійного фонду України.
Спектр послуг зазначеного сервісу: перегляд звітності щодо сплати єдиного внеску та відомостей про наявну заборгованість до Пенсійного фонду; доступ до інформації про застрахованих осіб; стан опрацювання звітів; усунення виявлених помилок під час формування звіту.
Крім того, в особистому кабінеті страхувальника роботодавець може самостійно отримувати електронні довідки щодо страхового стажу та розміру заробітної плати працівників. Такі довідки не потребують підпису фахівців Пенсійного фонду України, оскільки формуються у вигляді документів з QR–кодом.
У числі останніх новацій кабінету страхувальника – сервіс «Електронна трудова книжка», завдяки якому користувач має можливість сформувати звернення та подати скановані копії трудових книжок працівників та              “Е-лікарняні” -  процедура  отримання необхідних відомостей з Електронного реєстру листків непрацездатності.
Шановні мешканці громади! Користуйтеся онлайн сервісами Пенсійного фонду України, економте  свій час та бережіть здоров’я.

Начальник відділу
обслуговування громадян №6
(сервісний центр)
управління обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                  Віра ПІДОДВІРНА

Про зміни у пенсійному забезпеченні з січня 2022 року

 

Про зміни у пенсійному забезпеченні, які відбулися з 1 січня 2022 року розповість начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій КОЗАК.

 

Які зміни відбулися у пенсійному забезпеченні з січня 2022 року?

 

З січня поточного року проведено перерахунки пенсій у зв’язку з втратою годувальника з числа осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб та особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Також відбулися зміни у пенсійному забезпеченні жінок, які народилися у 1962 році.

 

Давайте зупинимось на кожній категорії окремо. Які умови перерахунку пенсій особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС?

 

Пенсії перераховуються тим особам, стосовно яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, та особам, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, внаслідок чого стали особами з інвалідністю, а також пенсії у зв’язку з втратою годувальника, внаслідок Чорнобильської катастрофи за осіб з їх числа.

 

Що є підставою для перерахунку таких пенсій та який середній розмір підвищення по області?

 

Підставою для перерахунку є Постанова Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2021 р. № 1307 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1210 і від 26 вересня 2012 р. № 886” та
ст. 10 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Середній розмір підвищення пенсії по області - 2 629 грн.

 

А які підстави та вимоги до перерахунку пенсій особам, які отримують грошове забезпечення у зв’язку з втратою годувальника з числа осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб? 

 

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня
2021 р. № 1052 “Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2020 р. № 674” проведено перерахунки пенсій у зв’язку з втратою годувальника, призначених відповідно до ч. 4 ст. 41 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Забезпечено встановлення мінімального розміру пенсійної виплати кожному з непрацездатних батьків та дружині (чоловіку) загиблих, померлих (таких, що пропали безвісти) осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Мінімальний розмір такої пенсійної виплати з 01.01.2022 - 7 800 грн.

 

Які зміни відбулися у пенсійному забезпеченні жінок, які народилися у 1962 році?

 

При призначенні пенсій за віком жінкам, які народилися у період з
1 січня 1962 року по 31 грудня 1962 року, встановлено щомісячне підвищення у розмірі 9 % пенсії, обчисленої відповідно до ст.27 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Жінки, які раніше отримували пенсію по інвалідності, за вислугу років чи у зв’язку з втратою годувальника, при переведенні на пенсію за віком, права на встановлення підвищення не мають.

Розмір підвищення визначається індивідуально та залежить від розміру пенсії жінки, обчисленої з урахуванням набутого нею страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.

Враховуючи, що 60-річного віку жінки, які народилися у 1962 році, досягають у 2022 році, підвищення до пенсії у розмірі 9 % встановлюється починаючи з 2022 року.

 

 

 

Електронні сервіси вебпорталу Пенсійного фонду України

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що удосконалення системи обслуговування відвідувачів, це одне з  головних завдань, яке ставить перед собою Пенсійний фонд України.

Одним з важливих досягнень у цьому напрямку є можливість  дистанційного отримання послуг за допомогою сучасних електронних сервісів.

Щоб скористатись електронними сервісами необхідно авторизуватись на вебпорталі Пенсійного фонду України за адресою https://portal.pfu.gov.ua

Одним з таких сервісів є «Пенсійний калькулятор», який забезпечує користувачу можливість самостійно розрахувати розмір майбутньої пенсії за віком за даними про страховий стаж та заробітну плату, що міститься в Реєстрі застрахованих осіб. При цьому сервіс дозволяє введення у ручному режимі періодів трудового стажу та інших періодів, що враховуються до стажу роботи для призначення пенсії.

Сервіс «Електронна трудова книжка» забезпечує застрахованим особам можливість перегляду списку записів електронної трудової книжки відповідно до даних Реєстру застрахованих осіб. По кожному запису надано можливість отримання більш детальної інформації шляхом розгортання запису трудової книжки. До списку записів електронної трудової книжки входять записи за основним місцем роботи, тобто з ознакою «найманий працівник».

Особливу увагу хочеться приділити сервісу для потенційних майбутніх пенсіонерів «Автоматичне призначення пенсій». Особам, які скористуються даним сервісом, немає необхідності особисто відвідувати територіальні органи Пенсійного фонду, адже пенсія у такому разі буде призначена автоматично на підставі документів, поданих за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

Сервіс дає можливість заздалегідь подбати про свою соціальну захищеність та надати всю необхідну інформацію для призначення пенсії завчасно, незалежно від часу настання пенсійного віку.

Після авторизації в особистому кабінеті застрахованої особи стане доступна вкладка «Анкета-заява для автопризначення пенсії». При переході на зазначену вкладку надається детальна інструкція по заповненню анкети-заяви.

Деякі поля анкети будуть заповнені автоматично за даними про особу, які вже наявні на вебпорталі, а деяку інформацію необхідно додати в ручному режимі. Коли анкета сформована, до неї необхідно долучити скановані документи, що підтверджують набутий трудовий стаж та документи, які ідентифікують особу. Підтвердженням того, що особа виявила бажання подати документи для призначення пенсії в автоматичному режимі, є згода на обробку персональних даних.

Документи для призначення пенсії, подані через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, засвідчуються кваліфікованим електронним підписом або системою GOV ID.

Результати опрацювання заяви можна побачити у вкладці «Мої повідомлення».

Складові сформованої електронної пенсійної справи стануть доступні на вебпорталі у розділі «Моя пенсія» після того, як особа набуде статусу пенсіонера, тобто досягне пенсійного віку.

Також на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України користувачам надана можливість:

  •  отримувати довідки, достовірність яких підтверджується QR-кодом (форма ОК-5, ОК-7, дані про трудовий та страховий стаж, витяг із реєстру застрахованих осіб, довідка про розмір пенсії та інші);

  • отримувати застрахованими особами через особистий кабінет інформацію про страховий стаж та щомісячні відрахування єдиного соціального внеску роботодавцем;

  • подавати Анкету застрахованої особи для внесення/зміни/уточнення даних в Реєстр(і) застрахованих осіб;

  • подавати заяву на виготовлення електронного пенсійного посвідчення;

  • налаштувати послуги безкоштовного СМС-інформування (щодо призначення/перерахунку пенсії; сплати страхових внесків роботодавцем та страхового стажу особи).

Крім того, функціонує кабінет страхувальника, через який можна отримати інформацію стосовно сплати єдиного соціального внеску, в тому числі щодо заборгованості підприємства з цього виду платежу, зауваження до звітності, а також електронні «Довідки про трудовий та страховий стаж» працівників для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності.

Сервіс Мобільний додаток «Пенсійний фонд» забезпечує користувачу доступ до електронних сервісів Пенсійного фонду України у зручному форматі. Завантаживши мобільний додаток на смартфоні або планшеті можливо переглянути відомості з Реєстру застрахованих осіб для застрахованих осіб, переглянути відомості з електронної пенсійної справи для пенсіонерів, переглянути стан опрацювання звернень до Пенсійного фонду України; верифікувати документи, довідки, сформовані в особистому електронному кабінеті; отримати та переглянути повідомлення від Пенсійного фонду України; отримати довідки, за формою ОК-5 (ОК-7) та ін.; подати заяви на призначення пенсії; подати документи на допризначення пенсії. Завантажити додаток можна за допомогою сервісів: play.google.com, apps-store.

Завершуючи матеріал про електронні сервіси, хочу звернути увагу, що під час дії карантину отримувати послуги дистанційно – це не тільки нагально, а й зручно, швидко і не важко! Бережіть себе, своїх рідних та близьких.

 

Шановні мешканці громади! Користуйтеся онлайн сервісами Пенсійного фонду України, економте  свій час та бережіть здоров’я.

 

Начальник відділу

обслуговування громадян №6

(сервісний центр)

управління обслуговування громадян

ГУ ПФУ в Дніпропетровській області   Віра ПІДОДВІРНА

Електронні сервіси вебпорталу Пенсійного фонду України

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що удосконалення системи обслуговування відвідувачів, це одне з  головних завдань, яке ставить перед собою Пенсійний фонд України.

Одним з важливих досягнень у цьому напрямку є можливість  дистанційного отримання послуг за допомогою сучасних електронних сервісів.

Щоб скористатись електронними сервісами необхідно авторизуватись на вебпорталі Пенсійного фонду України за адресою https://portal.pfu.gov.ua

Одним з таких сервісів є «Пенсійний калькулятор», який забезпечує користувачу можливість самостійно розрахувати розмір майбутньої пенсії за віком за даними про страховий стаж та заробітну плату, що міститься в Реєстрі застрахованих осіб. При цьому сервіс дозволяє введення у ручному режимі періодів трудового стажу та інших періодів, що враховуються до стажу роботи для призначення пенсії.

Сервіс «Електронна трудова книжка» забезпечує застрахованим особам можливість перегляду списку записів електронної трудової книжки відповідно до даних Реєстру застрахованих осіб. По кожному запису надано можливість отримання більш детальної інформації шляхом розгортання запису трудової книжки. До списку записів електронної трудової книжки входять записи за основним місцем роботи, тобто з ознакою «найманий працівник».

Особливу увагу хочеться приділити сервісу для потенційних майбутніх пенсіонерів «Автоматичне призначення пенсій». Особам, які скористуються даним сервісом, немає необхідності особисто відвідувати територіальні органи Пенсійного фонду, адже пенсія у такому разі буде призначена автоматично на підставі документів, поданих за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

Сервіс дає можливість заздалегідь подбати про свою соціальну захищеність та надати всю необхідну інформацію для призначення пенсії завчасно, незалежно від часу настання пенсійного віку.

Після авторизації в особистому кабінеті застрахованої особи стане доступна вкладка «Анкета-заява для автопризначення пенсії». При переході на зазначену вкладку надається детальна інструкція по заповненню анкети-заяви.

Деякі поля анкети будуть заповнені автоматично за даними про особу, які вже наявні на вебпорталі, а деяку інформацію необхідно додати в ручному режимі. Коли анкета сформована, до неї необхідно долучити скановані документи, що підтверджують набутий трудовий стаж та документи, які ідентифікують особу. Підтвердженням того, що особа виявила бажання подати документи для призначення пенсії в автоматичному режимі, є згода на обробку персональних даних.

Документи для призначення пенсії, подані через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, засвідчуються кваліфікованим електронним підписом або системою GOV ID.

Результати опрацювання заяви можна побачити у вкладці «Мої повідомлення».

Складові сформованої електронної пенсійної справи стануть доступні на вебпорталі у розділі «Моя пенсія» після того, як особа набуде статусу пенсіонера, тобто досягне пенсійного віку.

Також на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України користувачам надана можливість:

  •  отримувати довідки, достовірність яких підтверджується QR-кодом (форма ОК-5, ОК-7, дані про трудовий та страховий стаж, витяг із реєстру застрахованих осіб, довідка про розмір пенсії та інші);
  • отримувати застрахованими особами через особистий кабінет інформацію про страховий стаж та щомісячні відрахування єдиного соціального внеску роботодавцем;
  • подавати Анкету застрахованої особи для внесення/зміни/уточнення даних в Реєстр(і) застрахованих осіб;
  • подавати заяву на виготовлення електронного пенсійного посвідчення;
  • налаштувати послуги безкоштовного СМС-інформування (щодо призначення/перерахунку пенсії; сплати страхових внесків роботодавцем та страхового стажу особи).

Крім того, функціонує кабінет страхувальника, через який можна отримати інформацію стосовно сплати єдиного соціального внеску, в тому числі щодо заборгованості підприємства з цього виду платежу, зауваження до звітності, а також електронні «Довідки про трудовий та страховий стаж» працівників для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності.

Сервіс Мобільний додаток «Пенсійний фонд» забезпечує користувачу доступ до електронних сервісів Пенсійного фонду України у зручному форматі. Завантаживши мобільний додаток на смартфоні або планшеті можливо переглянути відомості з Реєстру застрахованих осіб для застрахованих осіб, переглянути відомості з електронної пенсійної справи для пенсіонерів, переглянути стан опрацювання звернень до Пенсійного фонду України; верифікувати документи, довідки, сформовані в особистому електронному кабінеті; отримати та переглянути повідомлення від Пенсійного фонду України; отримати довідки, за формою ОК-5 (ОК-7) та ін.; подати заяви на призначення пенсії; подати документи на допризначення пенсії. Завантажити додаток можна за допомогою сервісів: play.google.com, apps-store.

Завершуючи матеріал про електронні сервіси, хочу звернути увагу, що під час дії карантину отримувати послуги дистанційно – це не тільки нагально, а й зручно, швидко і не важко! Бережіть себе, своїх рідних та близьких.

 

Шановні мешканці громади! Користуйтеся онлайн сервісами Пенсійного фонду України, економте  свій час та бережіть здоров’я.

 

Начальник відділу

обслуговування громадян №6

(сервісний центр)

управління обслуговування громадян

ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                                                 Віра ПІДОДВІРНА

 

 

Про Мобільний застосунок

Пенсійного фонду України

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що завантаживши мобільний додаток “ПЕНСІЙНИЙ ФОНД” з Google Play або AppStore (опція безкоштовна), Ви в зручному для себе форматі (зі смартфону чи планшету) отримаєте доступ до онлайн-сервісів Пенсійного фонду України. Далі необхідно обрати варіанти входу в особистий кабінет:

- за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Для цього він має бути збережений у телефоні або планшеті, в залежності від того, з якого пристрою здійснено вхід. Також, із запропонованого переліку потрібно вибрати акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК), що видав електронний ключ, і залишити позначку, ким Ви є: “фізичною” або “юридичною” особою;

- за допомогою реєстраційного коду, отриманого в органах ПФУ. Пункт меню входу "Увійти за логіном" – для тих, хто зареєстрований на вебпорталі електронних послуг;

- за допомогою електронного пенсійного посвідчення (ЕПП) для пенсіонерів;

- за допомогою BankID і MobileID. Пройти ідентифікацію через українські банки або найбільших мобільних операторів можна в пункті "ID.GOV.UA" в меню входу.

За допомогою застосунку “ПЕНСІЙНИЙ ФОНД” Ви маєте можливість: подати заяву на призначення або перерахунок пенсії, подати запит для внесення змін до пенсійної справи, одержувати та переглядати повідомлення від Пенсійного фонду України, відстежувати стан опрацювання звернень до Фонду, переглянути відомості з Реєстру застрахованих осіб та з електронної пенсійної справи.

Користуючись мобільним додатком “ПЕНСІЙНИЙ ФОНД” можна отримати такі електронні документи: витяг з Реєстру застрахованих осіб, довідку про нараховану заробітну плату, довідку про трудовий та страховий стаж, довідку про доходи пенсіонера, індивідуальні відомості за формами ОК-5 та ОК-7 тощо.

Для того щоб в зручний і доступний спосіб оперативно отримати потрібні пенсійні послуги - використовуйте онлайн-сервіси Пенсійного фонду України. Мобільний додаток«Пенсійний фонд» доступний за посиланням https://play.google.com/store/apps/details?id=ua.gov.pfu

 

QR-КОД ДЛЯ ЗАВАНТАЖЕННЯ МОБІЛЬНОГО ЗАСТОСУНКУ

 

 

Шановні мешканці громади! Користуйтеся онлайн сервісами Пенсійного фонду України, економте  свій час та бережіть здоров’я.

 

 

 

Начальник відділу

обслуговування громадян №6

(сервісний центр)

управління обслуговування громадян

ГУ ПФУ в Дніпропетровській області Віра ПІДОДВІРНА

До уваги!

 

Шановні мешканці громади!

 

 

 

Описание: C:Users1DesktopВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ ГРОМАДЯНОРГ РОБОТАФОТО ОТГ РОБОТАIP_phone_.jpg

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що   18 січня 2022 року з 10-00 до 11-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме начальник сервісного центру Підодвірна Віра Сергіївна.

 

 

 

 

 

 

Про вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України – сучасний спосіб надання інформації, дистанційного обслуговування громадян за допомогою сучасних електронних сервісів.

 

Залишаючись вдома, за допомогою вебпорталу, можливо:

1. Ознайомитись з інформацією щодо набутого страхового стажу, сплати роботодавцями страхових внесків.

2. Переглядати інформацію в Електронному реєстрі листків непрацездатності та відомості про трудову діяльність.

3. Скористатись послугою “Пенсійний калькулятор”, який допоможе розрахувати майбутню пенсію за віком.

4. Подати заяву на призначення або перерахунок пенсії.

5. Переглянути інформацію особистої електронної пенсійної справи (якщо Ви є пенсіонером).

6. Звернутись до Пенсійного фонду зі своїми запитаннями та отримати на них відповіді.

 

Шановні мешканці громади! Користуйтеся онлайн сервісами Пенсійного фонду України, економте  свій час та бережіть здоров’я.

 

 

 

Начальник відділу

обслуговування громадян №6

(сервісний центр)

управління обслуговування громадян

ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                                  Віра ПІДОДВІРНА

 

 

 

 

До уваги!

 

Шановні мешканці громади!

 

 

 

Описание: C:Users1DesktopВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ ГРОМАДЯНОРГ РОБОТАФОТО ОТГ РОБОТАIP_phone_.jpg

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що  22 грудня 2021 року з 09-00 до 10-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме заступник начальника сервісного центру Петрук Лариса Володимирівна.

Про автоматичне призначення пенсії

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що Пенсійним фондом України запроваджено послугу «Автоматичне призначення пенсії». Сервіс дає змогу уникнути особистого відвідування установ Пенсійного фонду й заздалегідь підготувати документи, необхідні для нарахування пенсії. В сучасних карантинних умовах можливість отримання такої послуги — це дуже зручний сервіс. Даний дистанційний сервіс убереже від контакту з людьми й водночас дасть змогу не очікувати в чергах та скористатись ним в зручний для себе час.

Послуга з автоматичного призначення пенсії надається на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Для цього необхідно:

1. Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП). Якщо особа не має електронного підпису, його можна отримати в акредитованих центрах сертифікації ключів (АЦСК).

2. Перейти на вебпортал електронних послуг за посиланням portal.pfu.gov.ua.

3. Пройти авторизацію.

Увійти в систему із використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) можна через закладку “ЕЦП”. Необхідно вибрати пункт головного меню “Вхід” і виконати перший вхід на портал за ЕЦП.

2) за допомогою електронного пенсійного посвідчення (ЕПП). Ключ, записаний в електронному пенсійному посвідченні, створюється автоматично під час підготовки особистого електронного пенсійного посвідчення. Для використання ЕПП необхідно пам’ятати PIN-код, який встановили під час отримання ЕПП для додатку ЕЦП. У разі входу за ЕПП виберіть пункт головного меню “Вхід” і виконайте перший вхід на портал за ЕПП (закладка “За ЕПП”).

3) за GOV ID. Цей варіант дуже простий, адже ідентифікувати особу можна через банк (із тих, що  підтримують послугу) чи мобільного оператора  (за умови контракту). Якщо людина бажає використати як ключ свою банківську картку, виберіть опцію Bank ID та із випадаючого вікна — банк, у якому особа має рахунок . Далі проводиться ідентифікація за допомогою СМС.

Після того, як особа увійшла до особистого кабінету можна починати формувати заяву на автоматичне призначення пенсії.

Важливо! Скористатися сервісом “Автоматичне призначення пенсії” можна тільки за наявності кваліфікованого електронного підпису!  Тобто увійти в систему можна будь-яким способом, а надіслати анкету-заяву в Пенсійний фонд — тільки за наявності КЕП.

4. Заповнити анкету-заяву (загальні дані; дані документу, що посвідчує особу; адресу проживання та реєстрації; дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення).Для формування заяви необхідно зліва (на панелі керування) обрати сервіс “Щодо пенсійного забезпечення”, а в ньому  - “Анкету-заяву на автопризначення пенсії”.

Усі відомості про особу, що  містяться в Реєстрі, автоматично “підтягнуться” до анкети-заяви. У поля, дані в яких не завантажились автоматично чи є неправильними, потрібно внести інформацію або виправити неточності.

Потім в розділі “Дані щодо виплати пенсії”  необхідно обрати спосіб виплати пенсії — через банк або пошту. Якщо через банк — зазначити необхідні реквізити: назва банку, номер рахунку, ІBAN тощо.

Після цього в розділі “Дані про отримання пенсійного посвідчення” обрати пенсійне посвідчення (паперове чи ЕПП).

Довідково! Усі обов’язкові для заповнення  поля позначені зірочкою.

5. Прикріпити скановані копії документів (обов’язкові та ті, які вважаєте за необхідне для підтвердження свого права на певні доплати та пільги).У розділі “Основні документи для призначення пенсії” додати скан-копії паспортних сторінок тощо (в цьому розділі можна знайти список обов’язкових документів, які потрібно додати).

Розділ “Документи для розрахунку стажу” поповнюємо такими даними: скан-копії  диплома, свідоцтв про нароження дітей для зарахування до страхового стажу періодів догляду за дітьми, необхідних довідок тощо.

У розділі “Додаткові документи про заробітну плату” можна додати наявні довідки, а в розділі “Документи про підтвердження інвалідності” — відповідну довідку МСЕК.

У розділі “Для підтвердження особливого статусу” за потреби можна додати свідоцтво про шлюб у разі зміни прізвища жінки в трудовій книжці або документи, що засвідчують участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, право на пільги тощо.

6. Підписати анкету-заяву КЕП та надіслати її до органу Фонду.

Один із завершальних етапів — згода на обробку персональних даних і підтвердження обов’язку повідомляти відповідний орган, що призначив пенсію, про виникнення обставин, які можуть впливати на пенсійне забезпечення.

Далі необхідно натиснути кнопку “Сформувати заяву”. Якщо все зроблено правильно і ніяких повідомлень про зауваження немає — потрібно підписати заяву кваліфікованим електронним підписом і відправити до ПФУ.

7. За результатами опрацювання анкети-заяви та при досягненні пенсійного віку користувач отримає за допомогою СМС-інформування або засобами вебпорталу інформацію про автоматичне призначення пенсії, дату такого призначення та розмір пенсії.

Зверніть увагу! Скан-копії мають бути кольоровими; зробленими в хронологічному порядку; бути чіткими та відображати всі реквізити документа; розмір кожного файлу  не має перевищувати 1 Мб; файл має бути збережено у форматі JPG, JPEG, PDF; документи, що містять більше як одну сторінку, потрібно прикріпляти як один файл.

Шановні мешканці громади! Користуйтеся онлайн сервісами Пенсійного фонду України, економте  свій час та бережіть здоров’я.

 

 

Начальник відділу

обслуговування громадян №6

(сервісний центр)

управління обслуговування громадян

ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                                                                      Віра ПІДОДВІРНА

 

 

 

 

     

Зміни у пенсійному забезпеченні, які відбулись
 з 01 грудня 2021 року
 
    Законом України «Про державний бюджет України на 2021 рік» закладені зміни соціальних стандартів з 01.12.2021, а саме: збільшення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб - з 1854 грн до 1934 грн; збільшення мінімальної заробітної плати з 6000 грн до 6500 грн.  Завдяки цим змінам Головним управлінням Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області проведені перерахунки пенсій в автоматизованому режимі.
    Унаслідок збільшення прожиткового мінімуму зросли:
мінімальні пенсії (з 1854 грн до 1934 грн);
мінімальні розміри пенсій для осіб з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій;
підвищення ветеранам війни;
підвищення жертвам нацистських переслідувань;
мінімальні розміри пенсії шахтарям, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці»;
доплати до пенсії за кожен повний понаднормовий рік страхового стажу особам, що не працюють (жінкам понад 30 років, чоловікам – 35 років, а для пенсій, призначених до 1 жовтня 2011 року, 20 та 25 років відповідно);
надбавки до пенсії за особливі заслуги перед Україною;
надбавки донорам;
максимальний розмір пенсії (з 18540 грн до 19340,00 грн).
    Розміри підвищення пенсій кожному пенсіонеру визначені в індивідуальному порядку, у залежності від того, яка складова пенсійної виплати підлягала перерахунку (доплата за понаднормативний стаж, доплата до мінімального розміру пенсії, підвищення або надбавки).
    Унаслідок збільшення мінімальної заробітної плати зріс мінімальний розмір пенсії для тих пенсіонерів, які вже не працюють та досягли 65-річного віку. Але є ще одна умова для перерахунку пенсійної виплати для цієї категорії громадян — це наявність певного страхового стажу: для чоловіків - 35 років, жінкам - 30 років. За Законом у таких пенсіонерів мінімальний розмір пенсії не може бути нижчим за 40% від мінімальної заробітної плати. Отже, з 1 грудня 2021 року мінімальна пенсія у таких осіб зросла на 200 грн і становить 2600 грн (6500х40%).

Начальник Головного управління
Пенсійного фонду України
в Дніпропетровській області                        Юрій КОЗАК

 
   

 

 
   

До уваги!

 

Шановні мешканці громади!

 

 

 

Описание: C:Users1DesktopВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ ГРОМАДЯНОРГ РОБОТАФОТО ОТГ РОБОТАIP_phone_.jpg

 

 

 

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що  09 грудня 2021 року з 09-00 до 10-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме начальник сервісного центру Підодвірна Віра Сергіївна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тіньовазарплата не рятує в юності

та прирікає на злидні в старості

 

Виявлення роботодавців, які виплачують заробітну плату “в конвертах”, мабуть, асоціюється з податковими органами. Однак, дане питання турбує і Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, адже ми виконуємо важливу соціальну функцію – забезпечуємо своєчасну виплату пенсій та допомоґ майже 905,9 тис. громадян області. Видатки на виплату пенсій мешканцям області зросли на 8,4% (на 313,6 млн грн) у порівнянні з січнем 2021 року і на вересень поточного року становлять понад
4 млрд грн.

Бюджет Фонду поповнюється, зокрема, за рахунок надходжень частки відрахувань від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які роботодавці сплачують із заробітної плати своїх найманих працівників. Тому робота органів Пенсійного фонду спрямована на збільшення надходжень, а забезпечити це можливо за умови легальної зайнятості населення та підвищення заробітної плати.

Крім того, розмір пенсійної або соціальної виплати напряму залежить від суми доходу, з якого сплачено єдиний внесок, адже з 1 січня 2004 року, Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” замість “трудового стажу” введено термін “страховий стаж”, тобто пенсію почали нараховувати тільки з того заробітку, з якого сплачено страхові внески.

Виплата заробітної плати в «конвертах» позбавляє працюючих таких соціальних гарантій, як: оплата тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомогу по вагітності й пологах; виплата втраченого заробітку у зв’язку з втратою непрацездатності у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання; виплата допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи. Через несплату єдиного соціального внеску наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії за віком, по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника.

На жаль, в області є роботодавці, які нараховують своїм працівникам зарплату нижчу за мінімальну. З 1 млн 160,3 тис. найманих працівників, із зарплатою меншою за мінімальну працюють майже 11% (127,6 тис. осіб).

Ризикованою є галузь народного господарства: “Оптова та роздрібна торгівля”. У ній працюють 222 тис. застрахованих осіб із середньою зарплатою  11 013 грн. Із зарплатою меншою за мінімальну — працює 8,7 тис. осіб.

Зарплату меншу за мінімальну можна пояснити тіньовою зайнятістю. Не всі роботодавці цієї галузі офіційно оформлюють продавців у трудові відносини, а якщо й оформлюють, то призначають зарплату на рівні мінімальної  та ще й відображають у звітності неповний робочій день. Як результат, до страхового стажу зараховується неповний місяць роботи (наприклад, 15 днів, замість 30 днів).

Здавалося б, наймані працівники повинні вимагати сплати заробленого “по-білому”. Однак з’ясовується, що їхнє становище (проблеми з працевлаштуванням та суцільна залежність від роботодавця) позбавляє їх ініціативи.

Представники органів Пенсійного фонду України спільно з податківцями та інспекторами з питань праці на комісіях при місцевих органах влади заслуховують роботодавців, які нараховують заробітну плату у незначних розмірах (нижчих або на рівні законодавчо встановленої мінімальної).

Проводяться зустрічі в трудових колективах підприємств, під час яких надаються роз'яснення переваги отримання офіційної заробітної плати в порівнянні з “тіньовою”. Направляються листи керівникам підприємств, на яких є первинні профспілкові організації.

Проте, й самим працівникам необхідно бути більш наполегливими, вже зараз відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати єдиного внеску з усієї суми отриманого заробітку.

 

 

Начальник Головного управління

Пенсійного фонду України

в Дніпропетровській області  Юрій КОЗАК

Про розміщення інформації
З метою інформування населення територіальних громад Дніпровського
району Дніпропетровської області Відділ обслуговування громадян № 6
(сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління
Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області звертається з проханням
розмістити відеоматеріал, який складається з проморолика для поширення
концепції бренду та іміджевої складової Пенсійного фонду України як
державної сервісної установи на офіційних вебресурсах Ваших рад.
Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення
України згаданому проморолику надано статус “соціальна реклама” (копія
листа додається).
Відеоролик знаходяться за посиланням:
https://drive.google.com/file/d/1mbl5Byd6EuUGpy932_vW-QnAPswNwKJJ/view?usp=sharinghttps://rada.info/upload/users_files/04337825/8c9b326290d358bbbff985f03b228325.zip

До уваги!

 Шановні мешканці громади

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що  31 серпня 2021 року з 09-00 до 10-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме начальник сервісного центру Підодвірна Віра Сергіївна.

Як швидко і зручно  
 оформити пенсію онлайн?

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що у червні минулого року Пенсійним фондом України було розпочато впровадження системи «Автоматичне призначення пенсій». Особливістю даного сервісу є те, що пенсія призначається без особистого звернення до територіального органу Пенсійного фонду.
На порталі електронних послуг ПФУ в особистому кабінеті застрахованої особи оновлено блок Комунікації з ПФУ та додано можливість подання «Анкети-заяви на автоматичне призначення пенсії». При переході на зазначену вкладку надається доступна інструкція по заповненню анкети. 
В анкеті деякі поля заповнюються автоматично за даними, наявними на порталі, а деяку інформацію необхідно додати в ручному режимі. Після формування анкети до неї необхідно долучити файли сканованих документів, що підтверджують набутий трудовий стаж та які ідентифікують особу, а саме: паспорт громадянина України, реєстраційну картку платника податків, документи про навчання, трудову книжку, військовий квиток, тощо. Скан-копії повинні бути кольоровими та підкріплюються у відповідних розділах.
Підтвердженням того, що людина виявила бажання подати документи для призначення пенсії в автоматичному режимі є згода на обробку персональних даних, яка надається перед відправкою документів у обробку. Після чого можна натиснути кнопку “Відправити до ПФУ”. Враховуючи, що документи на призначення пенсії подаються через особистий кабінет, вони засвідчується кваліфікованим електронним підписом або системою GOV ID. 
Система передбачає зворотній зв’язок, то результати опрацювання звернення, можна побачити у вкладці «Мої повідомлення».
Спеціалісти ПФУ оцифровують та атрибутують надані документи, сформують електронну пенсійну справу, складові якої стануть доступні особі, яка набула статусу пенсіонера, для перегляду в особистому кабінеті у розділі «Моя пенсія».
Процес оцифрування та атрибутування документів, таких як трудова книжка чи інших документів про стаж, можна спростити, якщо подати їх заздалегідь, а саме надіславши для опрацювання скановані копії документів за допомогою сервісу «Надання скан-копії трудової книжки». Зробити це можна незалежно від часу виходу на пенсію, послуга доступна для всіх користувачів, які авторизувалися із кваліфікованим електронним підписом.
Вебпортал Пенсійного фонду України постійно оновлюється та розширює перелік послуг, які надаються в електронному вигляді, що робить систему призначення пенсії більш відкритою та доступною.


Начальник відділу 
обслуговування громадян №6
(сервісний центр) 
управління обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                  Віра ПІДОДВІРНА

Змінюється прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, — пенсії перераховуються

    Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» встановлено, що з 1 липня 2021 року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, становить 1854 грн. 
У зв’язку з цим, органами Пенсійного фонду України з 01.07.2021 проведено перерахунок складових пенсійних виплат, які базуються на розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: мінімальної пенсії за віком, доплати за понаднормативний стаж, підвищення, надбавок, інших пенсійних виплат, установлених законодавством.
Таким чином, з 01.07.2021 мінімальний розмір пенсії за віком становить 1854 грн, відповідно максимальний  - 18540 грн.
Окрім того, перерахунку відповідно до зростання прожиткового мінімуму підлягають:
доплата за понаднормовий стаж, передбачений Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (для непрацюючих пенсіонерів); 
надбавка до пенсії за особливі заслуги згідно з Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»; 
доплати відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»; 
щомісячна державна адресна допомога особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій; 
мінімальна пенсійна виплата особам з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та інвалідам із числа  учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 
    З 01.07.2021 проведено перерахунок надбавки, призначеної   відповідно до Закону України “Про донорство крові та її компонентів”, а це 10% від розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Отже, новий розмір такої надбавки становить 229,40 грн  (прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць 
2 294 грн х 10%).
Звертаємо увагу, що для пенсіонерів, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) перерахунок у зв’язку із збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проводиться після звільнення з роботи або припинення такої діяльності.
Тож суми, на які зростуть пенсійні виплати, у кожної особи будуть індивідуальні, а саме: залежні від складових пенсійної виплати, які напряму розраховуються від величини прожиткового мінімуму. Результати проведеного перерахунку пенсіонери побачать уже при отриманні пенсії у липні.
Враховуючи, що перерахунок з 01.07.2021 проведено в автоматизованому режимі, пенсіонерам не потрібно додатково звертатися до органів Пенсійного фонду або надавати заяву для проведення такого перерахунку.
Також повідомляємо, що відповідно до п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2021 року № 127 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році», з 01.07.2021 для отримувачів пенсій,  призначених по 31 грудня 2020 року згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір яких не підвищувався у 2021 році у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, або мінімальної заробітної плати, визначених законом, не індексувалися на коефіцієнт 1,11, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 гривень у межах максимального розміру пенсії, визначеного законом, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії відповідно до законодавства.
                    
Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області
Наталія КОРНІЙЧУК
 

Про зміни в порядку виплати пенсій 
та стратегію “пенсія на картки”

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що постановою від 26 травня 2021 року       № 546 “Про внесення змін до деяких постанов” Кабінет міністрів України вніс зміни у своє рішення, яке було ухвалено у березні цього року, щодо переводу пенсій та інших соціальних виплат на банківські картки. 
Порядок доставки пенсій, субсидій та соціальних допомог через «Укрпошту» буде збережений до 1 січня 2023 року.
Перехід до стратегії “пенсія на картки” буде поетапним, тобто перехід на отримання пенсій із готівкової форми на карткову відбуватиметься таким чином:
- старт програми розпочнеться з великих міст — зі 100 тисячами населення і більше;
- у тих населених пунктах, де щільність населення не дає змоги мати баньківське відділення чи банкомат, виплата пенсій здійснюватиметься через відділення Укрпошти, як і раніше.

 

Як швидко і зручно 
 отримати довідки ОК-5, ОК-7 та Додаток 9 онлайн?

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що для того щоб  швидко і зручно  отримати довідки ОК-5, ОК-7 та Додаток 9 онлайн (без відвідування сервісних центрів Пенсійного фонду) на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України можна замовити дані довідки з QR-кодом. 
Для цього необхідно зробити наступне:
- зайти на вебпортал Пенсійного фонду за відповідним посиланням https://portal.pfu.gov.ua
- авторизуватись в особистому кабінеті вебпорталу електронних послуг ПФУ у зручний спосіб: використовуючи кваліфікований електронний підпис; через BankID (за номером банківської картки) або за допомогою мобільного додатку «Пенсійний фонд», який можна завантажити на Google Play.
- обрати розділ «Запит на отримання електронних документів» – заповнити необхідні реквізити, після чого натиснути «Відправити до ПФУ».
- отримати Довідку можна в розділі «Звернення», вибравши завдання зі статусом «Виконано».
- в отриманому документі знайти файл у pdf-форматі (запитувана довідка). Цей документ можна зберегти або роздрукувати. 
Такі довідки є аналогом паперових документів і їх можна використовувати для пред’явлення за місцем вимоги. Достовірність всіх довідок сформованих на вебпорталі Пенсійного фонду України підтверджується QR-кодом.


ПРО ПЕРЕРАХУНОК З 01 ЧЕРВНЯ 2021 РОКУ

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що починаючи з 01.04.2018 року органами Пенсійного фонду щороку  проводиться автоматичний перерахунок пенсії.
Право на проведення такого перерахунку мають пенсіонери, які після призначення (перерахунку пенсії):
— продовжували працювати та станом на 1 березня року, у якому проводиться перерахунок, мають не менше як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі;
— продовжували працювати і станом на 1 березня року, у якому проводиться перерахунок, мають менше як 24 місяці страхового стажу, при цьому минуло не менше ніж два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.
З 1 січня 2021 року податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40  календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Податковий розрахунок за І квартал 2021 року подано у період з 01 квітня по 10 травня 2021 року.
Отже, перерахунок працюючим пенсіонерам у 2021 році буде проведений не у квітні, а у червні (після надходження звітів стахувальників за перший квартал 2021 року) з урахуванням відповідної доплати недоодержаної суми пенсії з квітня поточного року.
Увага! Пенсіонерам не потрібно додатково звертатись до органів Пенсійного фонду України, адже перерахунок відбуватиметься в автоматичному режимі.


Начальник відділу 
обслуговування громадян №6
(сервісний центр) 
управління обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                  Віра ПІДОДВІРНА

Про зміни в організації виплати допомоги на поховання,
виплати і доставки пенсій та грошової допомоги
 

         З 1 квітня  поточного року відбулись зміни у виплаті допомоги на поховання, а 1 вересня ще зміняться правила в організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання пенсіонера. 
У цих двох питаннях допоможе розібратися перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Лариса Дуксова.

 

         З 1 квітня поточного року змінились правила отримання допомоги на поховання. У чому суть змін?

         Так, дійсно, з 1 квітня поточного року виплати на поховання та недоотриманої у зв'язку зі смертю одержувача пенсії, органи Пенсійного фонду України здійснюють виключно через уповноважені банки. Ці зміни регламентовані постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня
2020 року за № 1279 “Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги”.

 

         Які документи треба подавати для отримання допомоги на поховання?

         При зверненні до органів Фонду для отримання допомоги на поховання або недоотриманої пенсії померлого пенсіонера потрібно подати заяву разом із наступними документами: документ, що посвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера. І, враховуючи зміни, які відбулись з 1 квітня 2021 року, обов'язково надати номер банківського рахунку (це може бути будь-який вже відкритий рахунок в установі банку).

         Зверну увагу, ще на один момент. Заявники, які згідно з паспортом зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, надають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 

         Чи є ще нюанси, на які треба звернути увагу заявнику при зверненні до Фонду з приводу недоотриманої пенсії через смерть пенсіонера?

         Так, є. Члени сім'ї, які звертаються за недоотриманою пенсією протягом шести місяців з дати смерті пенсіонера, мають надати ще й документи, які підтверджують родинні стосунки. Заявник також подає паспорт або інший документ, що підтверджує проживання з пенсіонером на день його смерті.

         Для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини, окрім документа, що посвідчує особу заявника, та свідоцтва про смерть, обов'язково надається й свідоцтво про право на спадщину.

        

         З 1 вересня поточного року зміниться організація виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання. Що це за зміни?

         Так, з 1 вересня відбудуться певні зміни в організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня2021 року № 277 “Про додаткові зміни щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України” пенсіонери, які на сьогодні отримують виплати у відділеннях АТ «Укрпошта» або з доставкою додому листоношами, до 1 вересня 2021 року повинні обрати один з уповноважених банків для здійснення подальшої виплати пенсій.

 

         А якщо хтось не встигне зробити вибір з різних причин до вказаної дати. Як бути в таких випадках?

У разі, якщо до визначеного терміну громадяни не зроблять вибір, виплата пенсій кожному з таких одержувачів з 1 вересня 2021 року здійснюватиметься через поточний рахунок в АТ “Ощадбанк”, який буде відкритий за зверненням органу Пенсійного фонду України. Але громадяни будь-коли зможуть змінити уповноважений банк за власним бажанням.  Усі громадяни будуть поінформовані про зміну умов доставки пенсії індивідуальним письмовим повідомленням.

 

         Але серед одержувачів пенсій є люди, які себе не можуть обслуговувати, наприклад, люди з інвалідністю. Як їм бути?

         Так, є певні категорії громадян, які будуть продовжувати отримувати пенсійні виплати за місцем фактичного проживання, це:

  • люди з інвалідністю І групи;
  • особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду;
  • особи, які досягли 80-річного віку;
  • одержувачі державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

         Для цього відповідно до постанови, до 1 вересня 2021 року Пенсійний фонд України проведе перший конкурс для відбору організацій, які здійснюватимуть виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України. До його проведення виплату і доставку пенсій здійснюватиме АТ „Укрпошта”.

        

Де можна побачити перелік уповноважених банків для пенсіонерів, які будуть переходити з “Укрпошти” на банки?

         З переліком банків для здійснення подальшої виплати пенсії можна ознайомитися за адресою: https://www.pfu.gov.ua/1906048-perelik-bankiv-upovnovazhenyh-na-vyplatu-pensij/.

ДО УВАГИ МЕШКАНЦІВ ГРОМАДИ!
ЗМІНИ В  ПОРЯДКУ ВИПЛАТИ ПЕНСІЙ

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що Кабінетом Міністрів України 29 березня 2021 року прийнято постанову № 277 „Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України”.
Відповідно до постанови, до 1 вересня 2021 року Пенсійний фонд України проведе  перший конкурс  для відбору організацій, які здійснюватимуть виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України. До його проведення виплату і доставку пенсій здійснюватиме АТ „Укрпошта”.
За місцем фактичного проживання з 1 вересня 2021 року отримуватимуть пенсії та грошову допомогу:
- люди з інвалідністю І групи;
- особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду;
- особи, які досягли 80-річного віку;
- одержувачі державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.
Особи з вищезазначених категорій отримуватимуть пенсії та грошову допомогу за власним вибором: або через організацію, відібрану на конкурсі, або через обраний самостійно банк з числа уповноважених.
Інші категорії пенсіонерів, які на сьогодні отримують виплати у відділеннях АТ «Укрпошта» або з доставкою додому листоношами, до 1 вересня 2021 року повинні  обрати один з уповноважених банків для здійснення подальшої виплати  пенсій з переліку https://www.pfu.gov.ua/1906048-perelik-bankiv-upovnovazhenyh-na-vyplatu-pensij/.
У разі, якщо до визначеного терміну громадяни не зроблять вибір, виплата пенсій кожному з таких одержувачів з 1 вересня 2021 року здійснюватиметься через поточний рахунок в АТ “Ощадбанк”, який буде  відкритий за зверненням органу Пенсійного фонду України, про що одержувача буде проінформовано. Громадяни можуть будь-коли змінити уповноважений банк за власним бажанням.


Начальник відділу 
обслуговування громадян №6
(сервісний центр) 
управління обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                  Віра ПІДОДВІРНА

До уваги! 

Шановні мешканці громади!

 

Фото без опису

 

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що  22 квітня 2021 року з 09-00 до 10-00 за телефоном 073 432 82 78 відбудеться «Пряма телефонна гаряча лінія». На питання відповідатиме заступник начальника сервісного центру Петрук Лариса Володимирівна.

Фото без описуФото без опису

 

Неофіційна зарплата позбавляє частки пенсії в майбутньому

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що неоформлені трудові відносини, неофіційна зарплата – позбавляють частки пенсії в майбутньому.
Починаючи з 1 січня 2004 року, Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” замість “трудового стажу” введено термін “страховий стаж” – період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов'язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Формула розрахунку пенсій встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались внески до Пенсійного фонду. 
Таким чином, чим більший заробіток з якого сплачені внески до Пенсійного фонду, тим більша пенсія буде в майбутньому!
Для зарахування в страховий стаж у повному розмірі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем до органів Пенсійного фонду, має бути не меншим, ніж внески, обчислені із мінімальної заробітної плати. 
З 1 січня 2021 року мінімальну заробітну плату встановлено в розмірі 
6 000 грн.
Відповідно до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” у разі якщо нарахована зарплата (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) менше мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.
Таким чином, особі, якій заробітна плата нарахована в розмірі меншому, ніж мінімальна заробітна плата, з якої сплачено єдиний внесок (менший ніж мінімальний страховий внесок), тоді страхувальник має здійснити доплату до мінімального єдиного внеску і зазначений період враховується до страхового стажу як повний місяць.
При цьому заробітна плата для обчислення пенсії враховується в сумі, нарахованій особі.
У разі, коли працівник отримує зарплату в “конверті” і роботодавець не сплачує за такого працівника єдиний внесок, цей період не буде врахований до страхового стажу найманого працівника та, відповідно, не враховується при визначенні розміру пенсії, через що пенсія буде меншою, ніж повинна бути. 
Якщо найманому працівнику офіційно виплачується мінімальна зарплата – з якої сплачується єдиний внесок, а неофіційно видається решта заробітку, то з такого заробітку роботодавець не сплачує внески і, як наслідок,  він не враховуються для призначення або перерахунку пенсії.
У результаті людина втрачає велику частку майбутньої пенсії.
В умовах діючої в Україні системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, отримання зарплати без сплати внесків, також, впливає на оплату листків непрацездатності (не має сплати – не має “лікарняного”), на отримання допомоги по безробіттю, тощо.
Не сплачуючи внески за найманих працівників, роботодавці порушують права і гарантії цих працівників на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, які надані громадянам Конституцією України.
Отже, щоб в майбутньому мати пенсію більше мінімальної, необхідно і внески до Фонду сплачувати не з мінімального розміру зарплати, а з більшої суми заробітку.
Особа, за яку сплачуються внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, має право на призначення пенсії за віком.
До податкових органів єдиний внесок сплачується із нарахованої суми заробітної плати в сумі, що не перевищує максимальну величину бази нарахування єдиного внеску.
Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску - максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок.
Мінімальний страховий внесок –сума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, встановлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

Розміри внесків у 2021 році для основної категорії найманих працівників

 
Показники мінімальної заробітної плати    6 000 грн
(з 01.01.2021 по 30.11.2021)       
Розміри єдиного внеску    22,0 %       
Розмір мінімального страхового внеску за місяць    1320,00 грн       
Розмір максимальногострахового внеску 
за місяць    19 800,00 грн     

Начальник відділу 
обслуговування громадян №6
(сервісний центр) 
управління обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                  Віра ПІДОДВІРНА

 

ДО УВАГИ МЕШКАНЦІВ ГРОМАДИ!

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що Пенсійний фонд України вивчає думку громадян про електронні сервіси вебпорталу електронних послуг Фонду.
З метою визначення рівня обізнаності громадян щодо послуг, які можна отримати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, пропонуємо пройти опитування за посиланням     https://forms.gle/zsDuYerSJDCSmqYn9 
Отримані результати дозволять оцінити поінформованість про сервіси, які надаються Фондом в електронній формі, зацікавленість у їх використанні, визначити шляхи удосконалення системи надання послуг дистанційно та врахувати думку користувачів у подальшій роботі.
Шановні мешканці громади! Користуйтеся електронними та дистанційними сервісами Пенсійного фонду України, економте  свій час та бережіть здоров’я. 

Начальник відділу 
обслуговування громадян №6
(сервісний центр) 
управління обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                  Віра ПІДОДВІРНА

ДО УВАГИ МЕШКАНЦІВ ГРОМАДИ!

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує про зміну номеру телефону “гарячої лінії” у Солонянському пункті обслуговування громадян (смт Солоне) —     (097) 851-58-12. 
У Дніпровському сервісному центрі (смт. Слобожанське) номер телефону “гарячої лінії” залишено без змін - (073) 432-82-78.
Доводимо до вашого відома, що більшість питань, пов’язаних з пенсійним забезпеченням, можна вирішити без особистих візитів до сервісних центрів, скориставшись онлайн сервісами вебпорталу Пенсійного фонду України за посиланням https://portal.pfu.gov.ua.

Довідково: 
Режим роботи органів Пенсійного фонду:
Понеділок – четвер: з 08-00 до 17-00; 
Обідня перерва: з 12-00 до 12-45
(під час обідньої перерви прийом громадян здійснюється в черговому режимі)
П’ятниця: з 08-00 до 15-45;
Субота, неділя: вихідні дні.

Шановні мешканці громади! Користуйтеся електронними та дистанційними сервісами Пенсійного фонду України, економте  свій час та бережіть здоров’я. 


Начальник відділу 
обслуговування громадян №6
(сервісний центр) 
управління обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                  Віра ПІДОДВІРНА

 

  https://rada.info/upload/users_files/04337825/bfac59d2563332a9206ee57ab38f03f6.docx

Стаття, як оформити пенсію в умовах карантинуhttps://rada.info/upload/users_files/04337825/83fb4864cf53ae4fc880817f6b1b9821.docx

Електронна трудова книгаhttps://rada.info/upload/users_files/04337825/9ade1d7f217b05eea42ffcc2d59bf1e3.docx

ДОВІДНИКhttps://rada.info/upload/users_files/04337825/8c091f3d8a16628282f0555012f7abc4.pdf


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь