A A A K K K
для людей із порушенням зору
Святовасилівська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Солонянський районний відділ філії Державної установи" Центр пробації" у Дніпропетровській області

Дата: 15.04.2021 09:54
Кількість переглядів: 3951

Фото без опису

Ювенальна пробація – що це ?

 

Ні для кого не секрет, що неповнолітні як особлива соціальна верства, є формуючою основою майбутнього української нації. Немає чужих дітей, кожна дитина, яка потрапила в скрутне становище, потребує елементарного спілкування і уваги. Ця увага є набагато кращою мотивацією не вчиняти злочини у майбутньому, ніж покарання у вигляді ув’язнення. Тому зміна антисуспільних настанов свідомості з метою реабілітації та реінтеграції дітей, які вчинили правопорушення, нині здійснюється завдяки ефективному функціонуванню системи пробації.

Термін «пробація» у перекладі з англійської означає «випробування» або «умовне звільнення», а у перекладі з латині – «випробувати» або «віддавати під нагляд».

Сутність пробації полягає в запровадженні певного кола обмежень та обов’язків, що накладаються судом на правопорушника з метою його соціальної реабілітації.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про пробацію», пробація - це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Пробаційна програма - програма, що призначається за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням, та передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити.

Згідно зі ст. 12 Закону, пробація щодо неповнолітніх (стосовно осіб віком від 14 до 18 років) здійснюється з урахуванням вікових і психологічних особливостей неповнолітніх.

Ключовим моментом ювенальної пробації є те, що ресоціалізація й виправлення засуджених неповнолітніх відбувається в громаді, без ізоляції від суспільства, відриву від сім’ї, спілкування з однолітками, що запобігає завданню шкоди психоемоційному стану особи та не призводить до деформації свідомості й цінностей.      

Основний принцип правосуддя – невідворотність покарання є достатнім для дорослого. Для дитини ж важливо усвідомити вчинене, понести адекватне покарання та, напевне, найважче – навчитися жити поза кримінальним оточенням, вирішувати численні питання буття не кримінальними способами.

У спрямуванні заходів пробації щодо неповнолітніх робиться акцент на:

  • забезпечення їх нормального фізичного і психічного розвитку;
  • профілактику агресивної поведінки;
  • мотивацію позитивних змін особистості;
  • поліпшення соціальних стосунків.

Заходи пробації з засудженими неповнолітніми реалізуються у взаємодії з органами і службами у справах дітей, спеціальними установами та закладами, які здійснюють їх соціальний захист і профілактику правопорушень.

Підлітки, які перебувають у конфлікті із законом мають доступ до більш розширеного спектру актуальних послуг, можливість ресоціалізації шляхом засвоєння загальноприйнятих норм і правил поведінки, під час спілкування зі своїми однолітками. Ще однією перевагою є те, що за підтримки фахівця та психолога можна дізнатися першочергову причину дій підлітків, допомогти їм соціально адаптуватися та знизити кількість засуджених.

Вирок суду виконується за місцем проживання неповнолітнього. Підлітки проходять корекційні програми з управління гнівом, керування емоціями, вирішення конфліктів, мають можливість для навчання та корисного проведення дозвілля. Для них та їхніх рідних забезпечується індивідуальний супровід, який дозволяє працювати з їх поведінкою та світоглядом.

Головна ідея функціонування ювенальної пробації – не покарати, а допомогти в реабілітації й ресоціалізації неповнолітнього. Вона реалізується через застосування системи альтернативних видів покарань у комбінації з наглядовими та соціально-виховними заходами. Тому ювенальна пробація є тією дієвою системою наглядових, соціальних, виховних і профілактичних заходів, яка дає змогу здійснювати ефективне запобігання злочинності неповнолітніх.

Насамкінець варто сказати, що причинами правопорушень, який скоюють діти, часто є проблеми в сім’ї. Тому з такою дитиною потрібно передусім спілкуватись і допомагати їй морально, а ув’язнення часто лише погіршує ситуацію.

Уповноважені органи з питань пробації у процесі соціально-виховної роботи з неповнолітніми особами спільно з організаціями-надавачами послуг вживають необхідних заходів для вирішення криміногенних потреб підоблікових, з метою попередження вчинення ними повторних кримінальних правопорушень у майбутньому. Одночасно, персонал органу пробації спільно з правоохоронними органами, соціальними службами та волонтерами проводять превентивну право просвітницьку роботу в освітньому середовищі.

Декілька питань про пробацію

 

Мета пробації полягає в тому, щоб громадяни відчули зміни на собі від реформи, яка відбулася з прийняттям Закону «Про пробацію». Персонал пробації наразі забезпечують повернення людини, яка вчинила правопорушення, до суспільства.

Що таке пробація та яка її основна мета?

Пробація - система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Також це система заходів кримінально-правового реагування, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. У світі пробація існує вже понад 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон «Про пробацію» був ухвалений 5 лютого 2015 року.

Важливо, що в результаті пробації до суспільства повертається повноцінна людина, яка не порушує законодавство, працює, сплачує податки, створює сім’ю. Крім того, ця система більш економна порівняно з витратами на забезпечення тюремного ув’язнення.

Тобто з усіх сторін, як з економічної, так і з соціальної система пробації більш прогресивна.

Як пробація працює в системі органів правосуддя?

Система існуючих нині альтернативних покарань в Україні закріплена Кримінальним кодексом. У Кримінальний кодекс були внесені покарання у вигляді громадських робіт, виправних робіт, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, а також найбільш поширений захід кримінально-правового реагування — звільнення від відбування покарання з випробувальнням.

Закон України «Про пробацію» створив систему заходів, спрямованих на реабілітацію людини, в тому числі виконання покарання, призначеного судом. Також ним передбачено забезпечення суду інформацією про обвинуваченого на етапі судового розгляду. Таким чином, пробація займається правопорушником ще на етапі, коли починається судовий розгляд. Саме на цьому етапі підключається пробація, яка забезпечує підготовку досудової доповіді. Досудова доповідь має на меті не просто надання суду інформації, яка характеризує особу обвинуваченого, а дає можливість суду побачити більше, ніж міститься в обвинувальному акті про обставини правопорушення.

Ми маємо інструмент оцінки ризиків вчинення повторного правопорушення, ризиків небезпеки обвинуваченого для суспільства, проводимо аналіз різних факторів життя особистості (факторів ризику), який показує, де саме в умовах життєдіяльності особи були проблеми, які, скоріше за все, призвели до вчинення правопорушення, та на що необхідно вплинути, щоб мінімізувати ці ризики. Таким чином, ми надаємо суду більше інформації про людину і про шляхи можливого виправлення ситуації без ізоляції особи від суспільства.

Строк застосування пробації — це строк, на який судом застосоване покарання, альтернативне позбавленню волі.

Суть пробації полягає в тому що, персонал пробації не просто здійснює контроль, а ще й мотивує людину до змін, підказує, що саме потрібно змінити, і надає допомогу, будучи «посередником» у процесі життєвих змін.

Звичайно, зміни можуть відбуватися лише тоді, коли людина дійсно буде їх прагнути.

Що є критерієм успішності пробації?

Найбільш зрозумілим показником є кількість повторних порушень серед наших клієнтів.

 

 

 

Солонянський районний відділ філії Державної установи “Центр пробації» у Дніпропетровській області запрошує мешканців району до співпраці.

 

17 січня 2017 року був підписаний наказ Міністерства юстиції України № 98/5 «Про затвердження Положення про організацію діяльності волонтерів пробації». Дане Положення регулює порядок здійснення діяльності волонтерами пробації та розроблено відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» з урахуванням особливостей, визначених Кримінально-виконавчим кодексом України, Законом України «Про пробацію» та нормативно-правовими актами, що регулюють організацію пробації.

Основним завданням волонтерів пробації є сприяння органу пробації у здійсненні нагляду за засудженими та проведенні з ними соціально-виховної роботи. Волонтери пробації здійснюють свої повноваження під керівництвом персоналу органу пробації.

Волонтерська діяльність, пов'язана з пробацією, здійснюється волонтерами пробації за такими напрямами: участь у проведенні соціально-виховної та індивідуально-профілактичної роботи із суб'єктами пробації, сприяння у працевлаштуванні суб'єктів пробації, залученні їх до навчання та соціально корисної діяльності, участь у перевірці виконання обов’язків, покладених судом на осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, організація виховних та благодійних заходів і акцій за різними тематичними напрямами, надання консультацій правопорушникам та їх сім'ям (наприклад, у вигляді допомоги з отримання певних документів).

Пріоритетним для органу пробації залишається напрямок профілактики негативних явищ.

Для молодих людей участь у волонтерській діяльності має свої переваги, а саме:

- допрофесійна підготовка, професійне самовизначення та становлення;

- оволодіння знаннями та практичними навичками соціальної роботи з дітьми та молоддю;

- досвід індивідуальної та групової роботи з ровесниками та дорослими;

- нові друзі, цікаве дозвілля, змістовна зайнятість, можливість допомогти іншим;

- розвиток лідерських якостей, творчих здібностей, самовираження та становлення молодої людини як особистості, як активного члена суспільства;

- можливість брати участь у процесах прийняття рішень, які стосуються молоді.

 Солонянський районний відділ з питань пробації запрошує до співпраці всіх громадян України, іноземців, та осіб без громадянства віком від 18 років, які проживають на території  Солонянського району, мають бажання стати волонтером пробації для проведення соціально-виховної роботи із засудженими та реалізації різноманітних  заходів, спрямованих на виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

«Любити і допомагати», - девіз всіх тих, хто не може залишатися осторонь людей, які потребують підтримки та участі. «Не питай, що Україна зробила для тебе. Запитай себе, що ти зробив для України» - саме за цим принципом діють волонтери. Це й означає - бути Громадянином.

 

Солонянський РВ філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області

Контактні дані:

 

поштова адреса: вул. Шевченко, 6 Б, с. Солоне, Солонянського району, Дніпропетровської області, 52400

електронна скринька: dn41@brobation.gov.ua

Графік роботи:

понеділок – четвер: 08:00 – 17:00

п’ятниця: 08:00 – 15:45

обідня перерва: 12:00 – 12:45

вихідний: субота, неділя

 

ПЕРЕВАГИ ДОСУДОВОЇ ДОПОВІДІhttps://rada.info/upload/users_files/04337825/fbd6757b870df2896e5b89aa7e9e1eac.zip


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь